Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

ABC-værksted

Kendskabet til ”de tre alfabeter” - dvs. bogstavernes form, lyd og navn - er sammen med ordforråd og fortrolighed med skriftsprogskoncepter vigtige områder for udviklingen af læse- og skrivefærdigheder.

Det betyder ikke, at børnehavebørn skal terpe bogstaver. Derimod er det vigtigt at stimulere nysgerrigheden efter skriftens muligheder og mysterier. At give børnene mulighed for at udforske skriftsproget med udgangspunkt i deres egen sanselige tilgang til verden.

Derfor har Favrskov Bibliotekerne udviklet deres eget ABC-værksted, som kan besøges og benyttes en måneds tid hvert år. Her kommer både dagtilbud og familier og fordyber sig i aktiviteterne - børn helt ned til 1½ år ses lege koncentreret i værkstedet.

Værkstedet består af puslespil, ABC-gulvtæpper, maleark og bogstaver i alle mulige afskygninger og materialer.

Biblioteket tilbyder også ABC-forløb til kommunens børnehaver/førskolebørn og 0. klasser. Et sådant forløb har ca. en times varighed og afvikles af en børnebibliotekar.   

Find her tips og inspiration til, hvordan et ABC-værksted kan skabes.

Se også Knæk læsekoden sammen her på sprogsporet.dk

Mere end ABC Fysiske sprogmiljøer Grib skriften! - i dagtilbuddets børnefællesskaber Biliteracy i børnehaven Tidlig skrift i Æblehaven

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Cirkus

Nu
Leg, at I er forskellige cirkusartister; klovne, ballerinaer og heste. Kan I bevæge jer som dem?

Senere
Find på cirkusnumre. Del billetter ud til publikum og stil stole op. Når cirkusforestillingen starter, præsenterer I publikum for numrene.

Nye oplevelser giver nye ord
Besøg steder, I ikke plejer at komme; for eksempel et cirkus. Snak om de ting, I ser, så dit barn får mulighed for at udvide sit ordforråd.