Det er vigtigt at tale med sit barn hver dag og øve sproget, så barnet kan gøre sig forståelig og forstå sine omgivelser. At læse sammen er en af de bedste måder at stimulere sproget.
Når man sidder tæt sammen og læser, er alle sanser i spil. Man mærker, lugter, ser og hører hinanden. Man har en særlig kontakt, mens man bladrer i bogen, peger, taler og ser på billeder. Det skaber et hyggeligt pusterum i en travl hverdag. Samtidig får bøgerne jer til at bruge ord, som I måske ikke bruger i hverdagen.
Højtlæsning er derfor den bedste måde at styrke barnets sprogudvikling - og det gælder både små og større børn. Et stort ordforråd og en god læseforståelse giver samtidig et godt afsæt for barnets mulighed for senere at blive en god læser.
I kan bruge både fysiske bøger og digitale/e-bøger. Fysiske bøger har den fordel, at man kan røre ved dem og ikke forstyrres af andre tilbud. E-bøger kan I til gengæld hente næsten hvor som helst og når som helst, og nogle af dem kan man lytte til. Der er også digital litteratur, hvor du selv er med til at påvirke historien.
Husk, at du altid er velkommen til at spørge din bibliotekar til råds.
Inspiration til bøger
Mange biblioteker har emnelister med inspiration til bøger, film eller musik på deres hjemmeside. Mange af emnelisterne er for børn - også de allermindste. Her får du ideer til, hvad du kan tage med hjem til timevis af hygge derhjemme.
Se også boglisterne her på Sprogsporet.dk
Litteratursiden.dk er bibliotekernes website om litteratur. Voksne er en stor inspirationskilde til børns læsning. Nu formidler Litteratursiden.dk børnebøger til forældre og andre voksne, der savner inspiration til, hvad deres børn kan læse og til højtlæsning. Se Litteratursidens boglister her.
Litteratur kan også være digitale og interaktive. Få inspiration til at finde digitale læseoplevelser her.
E-bøger kan du finde på eReolen.dk, hvor der også er e-bøger og lydbøger til de helt små. Du finder fx pegebøger om farver, dyr og tal. Der er også både sjove og måske lidt uhyggelige bøger og bøger helt uden tekst, hvor du og barnet selv kan fortælle historien på jeres egen måde.
Find dem på eReolen under 'Børn og unge' og vælg den aldersgruppe, der passer til dit barn. Du finder også forslag til ebøger her på sprogsporet.dk - se efter det røde logo. Bøgerne kan læses online eller downloades og læses offline via eReolens app til tablet og smartphone.
Det smarte ved elektroniske bøger og lydbøger er, at I ofte har dem lige ved hånden - se her 5 tips til at læse og lytte digitalt med dit barn.
BørnehaveReolen har samlet digitale bogpakker til familien, som passer til de temaer, der arbejdes med i børnehaven. Gå direkte til de digitale boglister her.
eReolen Global er din adgang til E-bøger og lydbøger på engelsk fra de danske biblioteker. Der er titler for både børn og voksne. Hvis du bruger app’en kan du downloade titlerne og have dem med på farten. Adressen på websitet er ereolenglobal.dk og app’en findes til iOS, Android og Windows. App’en hedder ”Libby”.
I kan ikke starte for tidligt
Selv det helt lille barn kan have glæde af bøger og læsning. Selvom babyer endnu ikke har et sprog, så har barnet alligevel glæde af, at I sidder sammen med en bog, og du peger på billeder og sætter ord, fagter og lyde på.
På biblioteket kan du låne bøger, som er lavet særligt til 0-årige. En nyfødt kan kun skelne mellem kontraster som sort, hvid, gul og rød. Det er derfor spændende for en baby at kigge på bøger med enkle mønstre. Efter få måneder er farvesynet udviklet, og barnet vil have stor glæde af enkle, farverige motiver. Man kan også få særlige føl-og-rør-bøger, som stimulerer flere sanser.
Biblioteket kan altid hjælpe med at finde bøger til jer.
Sprog&Leg har udarbejdet denne oversigt over milepæle for tidlig læseudvikling:
Klik på billedet og find en version til print.
Gode råd til den daglige læsning med dit barn
Du kan gøre meget for aktivt at støtte dit barn i at få et stort og nuanceret ordforråd. LæseLegs 10 gode læseråd hjælper dig på vej. LæseLeg er udviklet af Mary Fonden.
Dialogisk læsning
Når du læser højt for dit barn, er der ikke noget rigtigt eller forkert. Men hvis målet er at stimulere barnets eget sprog, så er det vigtigt, at der også skabes plads til, at barnet selv taler undervejs. Altså at I kommer i dialog om bogen - også allerede inden I begynder at læse den. Hvad er der på forsiden? Hvad handler den mon om? Ved dialogisk læsning følger man barnets nysgerrighed. Man stiller spørgsmål, der opmuntrer til at tale om det der sker i bogen.
Du kan bruge dialogisk læsning med alle bøger. En god måde er at læse bogen første gang uden de helt store afbrydelser. På den måde får dit barn fornemmelse for helheden. Forklar nye ord i stedet for at springe dem over.
Ved den næste læsning kan du udvide læsningen med spørgsmål. Så kan man tale sammen med udgangspunkt i det barnet ved. Og hvis barnet skal gøre de læste ord til en aktiv del af sit eget ordforråd, så hjælper I det lille barn ved at gøre sproget konkret med effekter og leg. Barnet kan efterhånden også selv "læse" bogen ved at genfortælle ud fra billederne.
Der er mange steder på internettet, hvor I kan få inspiration til at få mere ud af læsningen ved at bruge enkle teknikker til ”dialogisk læsning”. Vi har samlet en række af dem her:
Guide og film om dialogisk læsning
Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på Emu.dk. Her kan både forældre og professionelle finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn.
Her kan I finde både tekst og en film om dialogisk læsning.
Gode råd – lige til at printe og hænge op
Sprogpakken har en plakat om dialogisk læsning, som hentes her.
Sprog&Leg har også en række gode råd til dialogisk læsning – lige til at printe og hænge op. Find rådene her.
Sprogsporets egen plakat med hurtige tips til læsning finder I her.
Bogfoldere med konkrete eksempler
Nationalt Videncenter for Læsning og Fredensborg Kommune deler deres materiale om udvidet dialogisk læsning fra projektet Sproggaven. Både deres håndbog og bogfoldere til forældre og professionelle med udgangspunkt i hele 13 forskellige bøger for børn i alderen 1-6 år kan hentes her: Gratis materiale til udvidet dialogisk læsning.
Taastrup Bibliotek har udarbejdet en række foldere, som kan hjælpe jer i gang med dialogisk læsning derhjemme. Folderne er inddelt efter alder, så det er let at finde noget netop for jer. Find folderne til de forskellige aldersgrupper her.
Forlaget Carlsen giver fri adgang til flere guides til dialogisk læsning af bøger. Forfatter og foredragsholder Lotte Salling har blandt andet udarbejdet en guide til dialogisk læsning af bogen ’En ulv, en and og en mus’. Find guiden her.
Lån bogen på biblioteket:
På Lotte Sallings egen hjemmeside www.lottesalling.dk kan du gratis downloade flere af hendes egne bøger. Det er både bøger skrevet til børn, og bøger skrevet til forældre og fagpersoner om, hvordan man stimulerer barnets sprog.
Fortæl for hinanden
Det tager tid at lære at bygge en fortælling op, så andre kan følge med - men det er rigtig hyggeligt og god sproglig træning at fortælle hinanden historier. Uanset om I fortæller om egne oplevelser, refererer en bog eller finder på jeres egne historier, kan I bruge fortællekort til at støtte fortællingen. I kan selv lave kort, eller I kan printe Sprogsporets lige her:
Lån på biblioteket
For forældre:
For fagpersoner: