Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Læs og fortæl

Det er vigtigt at tale med sit barn hver dag og træne sproget, så barnet kan gøre sig forståelig og forstå sine omgivelser.

En af de mest effektive måder at sprogstimulere børn er at læse bøger sammen. Det kan både være fysiske bøger og digitale/e-bøger. Fysiske bøger har den fordel, at man kan røre ved dem og ikke forstyrres af andre tilbud. E-bøger kan I til gengæld hente næsten hvor som helst og når som helst, og nogle af dem kan man lytte til. Der er også digital litteratur, hvor du selv er med til at påvirke historien.

Husk, at du altid er velkommen til at spørge din bibliotekar til råds.

Ida og regnvandspytten Carl er kilden Carlsens godnathistorier Sjove og vrøøøngode historier med drøn på Villads fra Valby som dyrepasser

Inspiration til bøger

Mange biblioteker har emnelister med inspiration til bøger, film eller musik på deres hjemmeside. Mange af emnelisterne er for børn - også de allermindste. Her får du ideer til, hvad du kan tage med hjem til timevis af hygge derhjemme.

Se også boglisterne her på Sprogsporet.dk

Litteratursiden

Litteratursiden.dk er bibliotekernes website om litteratur. Voksne er en stor inspirationskilde til børns læsning. Nu formidler Litteratursiden.dk børnebøger til forældre og andre voksne, der savner inspiration til, hvad deres børn kan læse og til højtlæsning. Se Litteratursidens boglister her.

Litteratur kan også være digitale og interaktive. Få inspiration til at finde digitale læseoplevelser her.

eReolen

E-bøger kan du finde på eReolen.dk, hvor der også er e-bøger og lydbøger til de helt små. Du finder fx pegebøger om farver, dyr og tal. Der er også både sjove og måske lidt uhyggelige bøger og bøger helt uden tekst, hvor du og barnet selv kan fortælle historien på jeres egen måde.

Find dem på eReolen under 'Børn og unge' og vælg den aldersgruppe, der passer til dit barn. Bøgerne kan læses online eller downloades og læses offline via eReolens app til tablet og smartphone.

Det smarte ved elektroniske bøger og lydbøger er, at I ofte har dem lige ved hånden - se her 5 tips til at læse og lytte digitalt med dit barn

BørnehaveReolen har samlet digitale bogpakker til familien, som passer til de temaer, der arbejdes med i børnehaven. Gå direkte til de digitale boglister her

eReolen Global er din adgang til E-bøger og lydbøger på engelsk fra de danske biblioteker. Der er titler for både børn og voksne. Hvis du bruger app’en kan du downloade titlerne og have dem med på farten. Adressen på websitet er ereolenglobal.dk og app’en findes til iOS, Android og Windows. App’en hedder ”Libby”.

I kan ikke starte for tidligt

Selv det helt lille barn kan have glæde af bøger og læsning. Det handler bare om at finde de rigtige bøger, og her kan biblioteket altid hjælpe.

Sprog&Leg har udarbejdet denne oversigt over milepæle for tidlig læseudvikling:

Milepæle for tidlig læseudvikling – fra 6-36 måneder

Klik på billedet og find en version til print.

Gode råd til den daglige læsning med dit barn

Du kan gøre meget for at støtte dit barn i at få et stort og nuanceret ordforråd. LæseLegs 10 gode læseråd hjælper dig på vej.

LæseLeg er udviklet af Mary Fonden.

Se de gode råd her.

Dialogisk læsning

Det er altid hyggeligt at få læst højt. Men hvis målet er at stimulere barnets eget sprog, så er det vigtigt, at der også skabes plads til, at barnet selv taler undervejs. Altså at I kommer i dialog om bogen. Og hvis barnet skal gøre de læste ord til en aktiv del af sit eget ordforråd, så hjælper I det lille barn ved at gøre sproget konkret med effekter og leg.

Der er mange steder på internettet, hvor I kan få inspiration til at få mere ud af læsningen ved at bruge enkle teknikker til ”dialogisk læsning”. Vi har samlet en række af dem her:

Film om dialogisk læsning

Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på Emu.dk. Her kan både forældre og professionelle finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn.

Her kan I finde både tekst og en film om dialogisk læsning.

Gode råd – lige til at printe og hænge op

Sprogpakken har en plakat om dialogisk læsning, som hentes her

Sprog&Leg har også en række gode råd til dialogisk læsning – lige til at printe og hænge op. Find rådene her.

Sprogsporets egen plakat med tips og konkrete bogforslag finder I her.

Hurtige tips til dialogisk Læsning med børn

Bogfoldere med konkrete eksempler

Nationalt Videncenter for Læsning og Fredensborg Kommune deler deres materiale om udvidet dialogisk læsning fra projektet Sproggaven. Både deres håndbog og bogfoldere til forældre og professionelle med udgangspunkt i hele 13 forskellige bøger for børn i alderen 1-6 år kan hentes her: Gratis materiale til udvidet dialogisk læsning.

Taastrup Bibliotek har udarbejdet en række foldere, som kan hjælpe jer i gang med dialogisk læsning derhjemme. Folderne er inddelt efter alder, så det er let at finde noget netop for jer. Find folderne til de forskellige aldersgrupper her.

VidenCenter for Integration har en stor samling af bogfoldere med inspiration til dialogisk læsning for både forældre og professionelle. Bogfolderne er fyldt med praktiske ideer lige til at gå i kast med.

Forlaget Carlsen giver fri adgang til flere guides til dialogisk læsning af bøger. Forfatter og foredragsholder Lotte Salling har blandt andet udarbejdet en guide til dialogisk læsning af bogen ’En ulv, en and og en mus’. Find guiden her.

Lån bogen på biblioteket:

En ulv, en and og en mus

På Lotte Sallings egen hjemmeside www.lottesalling.dk kan du gratis downloade flere af hendes egne bøger. Det er både bøger skrevet til børn, og bøger skrevet til forældre og fagpersoner om, hvordan man stimulerer barnets sprog.

Lån på biblioteket

For forældre:

Den lille bog om højtlæsning

For fagpersoner:

Kom godt i gang med dialogisk læsning Fortælleværksted Eventyrværksted

Dialogisk læsning i teori og praksis Digitale læseoplevelser i biblioteksrummet Hvad lærer børn når de fortæller?