Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside » Boglister »

Natur, udeliv og science

Den styrkede pædagogiske læreplan er et fælles værdigrundlag for alle dagtilbud, hvor der blandt andet er 6 temaer, som skal udfoldes i hverdagens aktiviteter.

De 6 temaer tager alle udgangspunkt i barnet og dets omverden og samvær med andre. Bøgerne kan læses både hjemme og i dagtilbuddet. Så er du forælder, er der også masser af inspiration for dig.

Alder: 1-3 år

Hvem er jeg? Den sultne larve Aldrigmæt Hvor bor Kanin? Se skoven Hr. Hermans hund

Malle leger ude Tæl til 10 med Mariehøne Alverdens farver Så let, så tung Sjove fakta for 2-årige

Kvæk Dyrene i naturen Spis, leg og sov i skoven Min bog om tal, former og farver Krible krable rim for de små 

Hvor mange? Min bog om årstiderne Skoven

Alder: 3-6 år

Her er vi Jorden under dine fødder Helt i skoven! Tæl dyrene i mit træ Kig og snak om årstiderne

Krible krable rim for de små Alle tre på udflugt med børnehaven Ærten Rita & Krokodille - skovturen Jacobs have Hvor blev musen af?

Sallys far er langt ude i skoven Døgnet rundt Året rundt Minimonstre i naturen Ka'meler grine?

Pølle, pille eller pære? Regn med naturen Dyrenes reder Skrædderkaninerne lytter til træerne Kalle og Palle udenfor

Fra blomstermylder til gule ællinger Fra snestorm til vintersyvsovere Helt i skoven! Vilma kører tur med tallene Den sultne larve Aldrigmæt

Trekant Cirkel Firkant Spyfluen Astrid elsker Skal vi regne?

Mønstre og former Anders i bedstefars have Ulækre regnorme Alt det insekter kan Biller, bier og andre sjove smådyr

Winnie og Wilbur på bille-safari Seje Sally ingeniør Billy Beck, arkitekt Den mest vidunderlige ting Kittes køkkenhave

Sjove fakta for 3-årige Sjove fakta for 4-årige Sjove fakta for 5-årige Livet i skoven - hvem bor her? Naturens mødre og fædre

Benny Bæver - den bortkomne nøgle Det store ocean Året - set gennem små øjne Vilde Bibbi Farver i naturen

Vi sorterer Vi tæller Mine første blomster og spiselige planter

Kig og snak om skov & krat Her i naturen Fra larve til sommerfugl Krible krable rim for de små 100 naturaktiviteter for børn 

Unger & udeliv Styr på dyr Med far på fisketur ved stranden Dyrenes sanser Friluftsrollinger

Se også boglisten Bæredygtighed og boglisten Årstiderne.

For forældre:

Den styrkede pædagogiske læreplan kort fortalt Min bog om friluftsliv Børnenes naturhobbybog Min naturbog 150 gode grunde til at vi skal ud i dag!

Se også BørnehaveReolens tema 'Det kribler og krabler' her, hvor du kan finde ebøger.

For den professionelle:

Spring ud i naturen Udepædagogik - naturligvis! Øko-art med små børn Kunstnerisk liv ude Skvalderkål og pandekager

Den styrkede pædagogiske læreplan i dagplejen Den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbud Den styrkede pædagogiske læreplan Den styrkede pædagogiske læreplan Børn, friluftsliv & natur 

Gode naturoplevelser - for børn med autisme og særligt sensitive børn Bål i børnehøjde Leg med tal og former Børnenes naturhobbybog 101 ting børn kan lave udenfor

150 gode grunde til at vi skal ud i dag! Det ved vi om science, bæredygtighed og matematisk opmærksomhed Pædagogik for bæredygtighed og science i dagtilbud

Sprog & Leg har udviklet dette skema, der kan støtte jer i at nå hele vejen rundt om temaerne, når I bruger bøger til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan. Du finder skemaet her eller ved at klikke på billedet.

Se også EMUs side om læreplanstemaerne for mere inspiration.

Online-materialer om natur

Friluftsrådet har sammen med DR og andre partnere et tema i hele 2020, som handler om vores natur. Her kan man virkelig finde mange gode tips. Se mere på voresnatur.dk 

Det Vilde Vidunderlige Naturspil er en selvstændig app fra DR Ramasjang. I spillet kan børnene lære om de danske dyr og planter i en naturbog, og med kameraet kan man tage billeder af dyr og planter til at fylde sin naturbog ud med. Appen kan hentes gratis i både App Store og på Google Play.

Kroppen på Toppen giver inspiration til bevægelsesaktiviteter – også i det fri. Se temaet natur, udeliv og science på kroppenpaatoppen.dk.

Trænger børnene og deres voksne til endnu mere frisk luft, og har man mulighed for at komme på tur, så kan man finde de gode naturlegepladser på denne side: naturlegepladser.dk.

Hvis man også har mod på at overnatte i det fri, så kan man kigge på naturstyrelsen.dks side med overnatningssteder. 

VIA og Center for Børn og Natur har i samarbejde med Naturvejleder Danmark og UC Nordjylland under COVID-19 pandemien oprettet projektet ’HJÆLP – jeg skal ud med børnene’. Her finder I masser af videoer med inspiration til udeaktiviteter med børnene. Se mere på projektets hjemmeside centerforboernognatur.dk.

Skoven i Skolen har samlet inspiration til aktiviteter, skovmad og undervisningsforløb om natur og friluftsliv på skoven-i-skolen.dk

Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening har i samarbejde med Grønne Spirer og med støtte fra Nordea-fonden udgivet hæftet Bevægelse i naturen : Inspirationshæfte om børn, bevægelse, natur og udeliv. Se også de mange gode ideer på Grønne Spirers egen hjemmeside groennespirer.dk, hvor I blandt andet finder 75 aktivitetskort lige til at printe.

EMU har samlet inspirationsmaterialet Bæredygtighed i børnehøjde, som i lighed med deres mange andre gode inspirationsmaterialer findes på EMU.dk.

Naturvejlederforeningen har udgivet et Krible Krable – SCIENCE-temahæfte, som også kan inspirere til at komme ud og undersøge naturen. De har også samlet masser af Krible Krable-sange.

99 arter at se før du bliver voksen. Projekt 99 arter er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening. Projektet skal inspirere børn og deres voksne til at komme ud i naturen – og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude. Målgruppen er skolebørn, men siden kan være til inspiration også for de voksne, som arbejder med mindre børn.

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Krop

Nu
Snak om de dele, din krop består af. Hvad bruger vi øjnene, maven og fødderne til?

Senere
Tegn omridset af jeres kroppe eller dele af den. Skriv, hvad de forskellige kropsdele hedder.

Sæt ord på de ting, I gør i hverdagen
Voksen: ”Kom, nu skal du i bad. Først vasker vi din ryg, så dine skuldre, arme, hænder og så benene.”