Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev November 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Der er forskellige meninger om, hvornår og hvor meget børn bør bruge mobiler og tablets. Men der er enighed om, at forældres egen brug af mobiltelefoner giver mindre opmærksomhed på barnet. Mobiltelefonen forstyrrer den vigtige øjenkontakt mellem dig og dit barn.

WHO fraråder, at børn under 1 år bruger skærme. Ved større børn er det relevant at se på, hvad mobil eller tablet bruges til. Der er mange gode digitale bøger, film og apps. Og hvis det skal styrke barnets sprog, er det vigtigt, at du taler med dit barn om det, barnet oplever på skærmen.

Som forældre kan du hjælpe dit barn ved at

  • lægge din egen mobil væk, når I er sammen,
  • vælge indhold af god kvalitet, som passer til barnets alder - få ideer på sprogsporet.dk,
  • være sammen med barnet om det, der foregår på tablet eller mobil. Spil og læs sammen. Husk ikke mindst at tale sammen om det, det sker på skærmen.

Dit lidt større barn

Skærmtid kan også være sprogtid

Skærmen er ikke altid bare et underholdende pusterum. Det kan også være et uendeligt læringsrum som voksne og børn kan være sammen om. Her kan I altid gå på opdagelse i sproget. Men det er vigtigt, at du – som voksen – hjælper dit barn med at sætte ord på billeder og handlinger på skærmen. 

Steder at finde inspiration

Spørg på biblioteket efter ideer til gode apps. Nogle har lister med gode apps liggende. De kan også have artikler på hjemmesiden med apps og tips til børn, som fx denne fra Hvidovre Bibliotekerne.

Se også sprogsporet.dk.

Bøger som apps

Byg gerne bro mellem den almindelige, fysiske bog og den digitale. Der findes masser af bøger, I kan låne sammen på biblioteket, som også har et digitalt liv. Lån bogen på biblioteket, læs højt derhjemme, hent app’en og få nye perspektiver på de verdner, I har mødt i bøgerne. 

Bibliotekernes eReolen har samlet et helt tema om litterære apps, hvor I får en god historie og kan fordybe jer i billederne. Nogle apps er endda interaktive, så I kan være med til at påvirke historien. Se de mange forslag her.

Bøger på skærmen

Selvom man ikke kan røre og bladre i elektroniske bøger, kan I stadig få en god snak om alt det, I ser og læser på skærmen. Det smarte ved elektroniske bøger og lydbøger er, at I ofte har dem lige ved hånden - se her eReolens 5 tips til at læse og lytte digitalt med dit barn.

E-bøger kan du finde på eReolen.dk, hvor der også er e-bøger og lydbøger til de helt små. Du finder fx pegebøger om farver, dyr og tal. Der er også både sjove og måske lidt uhyggelige bøger og bøger helt uden tekst, hvor du og barnet selv kan fortælle historien på jeres egen måde. Se også Sprogsporets boglister.

Find dem på eReolen under 'Børn og unge' og vælg den aldersgruppe, der passer til dit barn. Du finder også forslag til ebøger her på sprogsporet.dk - se efter det røde logo.

Forslag til e-bøger til 0-3 årige

Hvem er jeg? Willi bygger en hule Lasse og traktoren Gurli Gris og de gyldne gummistøvler Ane og Tim i tøjet

Generelle anbefalinger til skærmbrug

Vil du se Sundhedsstyrelsens anbefalinger for skærmbrug til forældre med børn i alderen 0-15 år, finder du dem lige her.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Løbe

Nu
Lad som om I er dyr, der løber. Det kunne være en løve, en struds eller en langsom skildpadde.

Senere
Lav små konkurrencer med forskellige former for løb. Hvem kommer først? Hvor hurtigt løber I?

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Nøj, du løber hurtigt. Du er helt forpustet, når du løber så stærkt.”