Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev December 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

December er en skøn tid at gå i møde. Julelysene bliver tændt, og det er en tid, hvor det nære samvær med forældre og bedsteforældre vægtes. Vi læser højt af de elskede julehistorier og synger de mange, gode sange.

De allermindste mærker rytmen og kan stampe med til sange som Der bor en lille nissemand. De større bliver nysgerrige og spørger til de fremmedartede ord i Højt fra træets grønne top.

Dit spæde barn

Syng mange sange med dit barn – sange, du selv kan lide. Leg med stemmen og efterlign dit barns lyde. Det er sjovt og udvikler barnets stemme. Vær begejstret selv i det, du gør med dit barn. Syng lyst. Børn kan ikke synge dybt, da deres stemmelæber er meget korte.

Vær også opmærksom på, at der er musik omkring os: Fuglesang, støvsugerens tone, vindens susen, rytmen i dine skridt... Du kan selv putte mere musik på. For eksempel kan du nynne i takt med dine skridt eller lege med støvsugerens tone.

Husk, at du giver dit barn meget ved musikalsk samvær. Det styrker jeres forhold, udvikler sprog og opmærksomhed. Men først og fremmest: det er sjovt og rart!

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • synge enkle sange, gerne de samme sange mange gange,
  • efterligne barnets stemme og forsøge at synge lyst,
  • lege med stemme, rytme og lyde omkring os,
  • bruge bevægelser - fagtesange er gode til små børn. Få ideer på sprogsporet.dk

Dit lidt større barn

Det er vigtigt for børn at møde sang og musik – ikke bare for sprogets skyld. En vigtig del af putteritualet er for mange godnatsangen. Det er typisk den samme aften efter aften, som barnet kender og føler sig tryg ved. Og det er måske den samme, som mor eller far selv fik sunget for sig. Nogen vælger en ny sang – eller ligefrem digter en selv.

Når barnet er omkring 2 år, kan man fint sidde med en sangbog med enkle, genkendelige tegninger. Og i denne søde juletid er der en del bøger at tage af. Eksempelvis Nu er det jul igen – og andre julesange for børn med Lea Leténs fine tegninger.

Jeg kan ikke synge!” hører vi ofte fra mor og far. Sludder og vrøvl!

Jeres barn synes, at jeres stemmer er de bedste i verden. Og det nærvær – samt overtonerigdom – der er i den menneskelige stemme, kan ikke opnås med de mange, og ellers udmærkede, elektroniske gengivelser, vi omgiver os med.

Der går ikke lang tid, før barnet formår at gentage lyde, og pludselig synger det en hel linje! Langsomt kan den voksne synge flere og flere sange. Det nysgerrige barn går på jagt i de fremmedartede lyde og de gamle ord. Alle ord behøver ikke at være forståelige – når bare de ”smager” godt.

Så vær ikke bange for at synge gamle ord – forståelsen kommer, når barnet er klar til det. Julesangbogen Alberte synger julesange har nogle år på bagen, men de er der allesammen – også nyere kalendersange. Så glæd jer til at smaske risengrød med Nissebanden og til at mærke skrækken, når ”nissefar han truer med sin store ske”.

Det er godt at synge. Sammen.

Ro i en hektisk juletid

Julesange og julehistorier kan også være med til at få ro på i den hektiske juletid. December måned er lig med hygge, og det samme er læsning. I kan for eksempel vælge at læse sammen, når familien kommer hjem fra en travl dag. Det kan blive en juletradition i jeres familie at læse i en julebog hele december. Bogen kan med fordel være den samme hele december, så der er genkendelse, og så børnene efterhånden selv kan sige nogle af ordene eller selv kan være med til at fortælle historien.

Billedbøger med gode julehistorier

Sangbøger med julesange

eReolen

Antons juletræ Willi holder jul Ib holder lillejuleaften

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Løbe

Nu
Lad som om I er dyr, der løber. Det kunne være en løve, en struds eller en langsom skildpadde.

Senere
Lav små konkurrencer med forskellige former for løb. Hvem kommer først? Hvor hurtigt løber I?

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Nøj, du løber hurtigt. Du er helt forpustet, når du løber så stærkt.”