Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Februar 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Våde vanter og kolde tæer

På denne mørke og kolde årstid rykker vi indenfor. Vi gemmer os for regn, slud og blæst. Men vinter er heldigvis meget mere end våde vanter og kolde tæer.  Der er masser af mulighed for at få sanseoplevelser både ude og inde. Og efter en tur ude i kulden, er det skønt med indendørs hygge og højtlæsning.

Når man sidder tæt sammen og læser, er alle sanser i spil. Man mærker, dufter, ser og fornemmer hinanden på en unik måde. Den særlige én-til-én kontakt med den voksne hjælper barnet til at koble af. Man bladrer i bogen, peger, taler, ser på illustrationer. Det skaber et hyggeligt pusterum i en travl hverdag. Højtlæsning er faktisk den bedste måde at styrke barnets sprogudvikling på - og det gælder både små og større børn.

Hvornår kan man læse højt for et barn?

Du kan roligt gå i gang med højtlæsning helt ned til barnet er omkring de 6 måneder. I princippet kan du læse alle bøger med så lille et barn. De klassiske pegebøger er de letteste at starte med - især er føl-og-rør-bøgerne et stort hit til de små.

Selvom barnet måske endnu ikke har et sprog, så sæt gerne en masse ord og fagter og lyde på, når du læser. Syng gerne – også selvom det ikke er en sangbog. Fortæl alt muligt om det I ser. Det gør både læsningen sjovere for dig, og det stimulerer barnets sprog.

Hvordan lyder sne?

Efterhånden som barnet udvikler mere sprog, kan du som voksen spørge til historien. Hvorfor gør han det? Hvad mon der sker nu? På den måde giver du barnet et større ordforråd, og hjælper det til at blive bedre til samtale. Du giver også dit barn en større forståelse og viden om verden.

Fortsæt snakken også bagefter. Den kan nemt fortsætte helt ud i vintervejret. Måske har I læst “Mimbo Jimbo og den lange vinter” og fået lyst til at gå ud og lege. Så kan I for eksempel taler om forskellen på sommer og vinter. Sæt alle barnets sanser i spil og undersøg omgivelserne sammen. Vigtigst af alt: Følg barnets nysgerrighed.

  • Lyt. Kan I høre dyr?
  • Lyder det anderledes udenfor om vinteren? Hvordan lyder vinter?
  • Lugter sne og kulde?
  • Ser I rimfrost eller måske nogle dyr? Eller ser I spor fra dyr; for eksempel afføring eller fodspor?
  • Tal om dyrene og hvordan de klarer vinteren.

Måske giver turen ud i vintervejret flere spørgsmål, som I kan gå hjem og læse videre om.

  

 

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Bevægelse

Nu
Vis hinanden noget, I kan gøre med kroppen; for eksempel stå på ét ben eller snurre rundt. Kopier hinandens bevægelser.

Senere
Bevæg jer sammen på en ny måde hver dag. Det kunne være at løbe, rulle eller hoppe.

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Du løber hurtigt nu. Kan du også løbe hen til mig?” ”Ih, hvor hopper du højt!”