Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Marts 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Forældre bliver ofte overraskede over, at man kan få bøger til selv helt små babyer. På biblioteket kan du låne bøger, som er lavet særligt til 0-årige. En nyfødt kan kun skelne mellem kontraster som sort, hvid, gul og rød. Det er derfor spændende for en baby at kigge på bøger med enkle mønstre.

Efter få måneder er farvesynet udviklet, og barnet vil have stor glæde af enkle, farverige motiver. Kig i bogen sammen med barnet og tal om de ting, I ser. Også selvom barnet endnu ikke kender tingene. Barnet lærer af at høre dig udtale ordene. Barnet vil også nyde at sidde sammen med dig omkring bogen.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • lade bøger være en del af jeres daglige rutine sammen
  • lade bøger ligge fremme som en del af legetøjet
  • vise, at du også selv bruger skrift og læsning i hverdagen

Dit lidt større barn

Sproget i samspil med andre børn
Dit barn lærer sproget i samspil med andre mennesker, og forældrene er de vigtigste personer - især i de første leveår. I takt med at dit barn møder andre mennesker, så hører det også sproget brugt på forskellige måder. Dit barn hører måske ord, som I ikke bruger hjemme hos jer, og det suger ordene til sig. Det øger ordforrådet.

Barnet forstår i de første år mange flere ord, end det selv kan sige. Ordene venter bare på at komme ud, og det kan de bl.a. komme, når dit barn omkring 2 til 3-års alderen begynder at knytte venskaber.
Børnene kommunikerer sammen på mange måder: med kropssproget, ansigtsmimikken. Det talte sprog begynder også at få større og større betydning. Derfor er det godt, at dit barn har et helt lager af ord at tage af.

Bøger og film om venskab
I pege- og billedbøger er der gode historier om at være venner – også for de yngste. Både når venskabet er kærligt og godt, men også når det er svært og konfliktfyldt.
Dit barn kan måske genkende situationer og følelser i historierne og få sat ord på dem. Ligesom historierne kan give barnet en forståelse for, hvad andre børn føler og oplever.

Se også den lille film om Hunden Ib. Ib har heldigvis en god ven i musen, der kan gøre én glad, når man er sur. Hunden Ib er ret sur er tilgængelig for alle på filmcentralen.dk.

Hvad skal vi lege?
Når dit barn begynder at have legeaftaler omkring 3-årsalderen, kan det være en god idé at have en leg i baghånden.
Børn elsker at synge og lave bevægelser til. Du kan få inspiration på sprogsporet.dk til aktiviteter, samt bøger med sang og musik.
FDF har også legedatabasen.dk, hvor du kan finde lege helt ned til 2-årsalderen i samvær med en voksen.
 

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Skrive

Nu
Opdag alle de steder, hvor der er ord og skrift; på vejskilte, på opslagstavlen og på tøj. Hvad står der?

Senere
Leg, at I er postbude, der skal aflevere breve. Skriv selv brevene. Lad dit barn ”legeskrive” navn og adresse.

Oplevelser med skrift før skolestart gør det lettere at lære at skrive
Involver dit barn i det, du skriver. Peg på ordene, og sig, hvad der står. Voksen: ”Se, her står der Jakob, og her står der Aarhus.”