Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev April 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Det er en vigtig del af samvær at have fælles opmærksomhed. Det lille barn skal lære at følge din blikretning, når du kigger på noget. Du hjælper dit barn ved at have øjenkontakt og lægge mærke til, hvad dit barn interesserer sig for. Peg på tingen og sæt ord på. Omkring 10-måneders alderen begynder børn selv at pege. Når barnet kigger tilbage på dig, kan du sætte ord på det, barnet har set på.

Det er vigtigt at have øjenkontakt. Prøv derfor at sætte dig ned ved siden af dit barn og læg mærke til hvad, dit barn er optaget af. Gør det samme som dit barn. Når du og dit barn bliver optaget af den samme ting og ønsker at dele det med hinanden, skal du sætte ord på det. Sådan hjælper du dit barn til at kende nye ord.

Når du pusler dit barn, er I også i øjenhøjde. Det er et godt tidspunkt at skiftes til at tale eller sige lyde. Og måske har I noget legetøj i nærheden, som I kan kigge på sammen.

Når I er sammen på denne særlige måde, hjælper du dit barn til at have fokus på noget. Du er med til at styrke dit barns nysgerrighed, koncentration og fordybelse på sigt. Alle dele er vigtige for at udvikle sprog.

Som forældre kan du hjælpe barnet ved at

  • holde øje med, hvad dit barn er optaget af
  • pege på de ting, I kigger på
  • sætte ord på de ting, I ser sammen

Dit lidt større barn

Juhuu - det er forår

Når foråret melder sig er der snart udsigt til at vi kan smide det tunge vintertøj og bevæge os mere frit. Med foråret kommer tiden med de fine lyse farver, hvor alt begynder at spire og springe ud.

Brug naturen til at snakke om farveskift fra de brune blade, den hvide sne, den sorte jord til de gule påskeliljer, de lysegrønne blade og det grønne græs. 

Brug sanserne til at føle kulden om morgenen og varmen fra solen om eftermiddagen. Mærk blæsten i håret og forskellen på at sidde i ly for vinden og at være ude i den stærke blæst.

Når vi bevæger os ude i naturen, om det er den natur, vi har lige uden for døren, eller vi besøger en skov, en strand eller en park, så er det en oplagt mulighed til at tale med børnene om alt det vi ser og mærker omkring os.

Fælles opmærksomhed udvikler sproget

Vigtigst af alt er det at vi voksne følger barnets opmærksomhed. Hvilke ting interesser barnet på turen ud i naturen? Vi skal være til stede og glemme alt om mobilen, aftaler og hverdagens gøremål.

Giv børnene mulighed for at deltage i samtalen om det I ser på jeres vej. Spørg ind til om de har set noget der ligner i dagplejen eller vuggestuen. Det kan f.eks. være en lille blomst I finder i naturen, der giver anledning til at snakke om dufte og farver.

Den fælles opmærksomhed mod en orm eller en blomst er en oplagt mulighed for at lære barnet nye ord om det det vi ser. Den fælles opmærksomhed giver barnets chancen for at træne sin evne til at dele egne tanker og iagttagelser med andre.

Biblioteket har masser af bøger om forår – se f.eks. disse:

Lottes forår

I bogen her kan I læse mere om fælles opmærksomhed:

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Spise

Nu
Snak om det, I har spist til morgenmad. Hvad skal I spise til aftensmad?

Senere
Lav en smagekonkurrence. Den ene lukker øjnene og skal gætte, hvad den anden har puttet på skeen ved at smage på det.

Gode oplevelser bidrager til, at barnet husker ord bedre
Lad dit barn hjælpe til i køkkenet, og sæt ord på, hvad I laver, hvilke ingredienser I bruger, og hvordan maden smager.