Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev April 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Juhuu - det er forår

Når foråret melder sig er der snart udsigt til at vi kan smide det tunge vintertøj og bevæge os mere frit. Med foråret kommer tiden med de fine lyse farver, hvor alt begynder at spire og springe ud.

Brug naturen til at snakke om farveskift fra de brune blade, den hvide sne, den sorte jord til de gule påskeliljer, de lysegrønne blade og det grønne græs. 

Brug sanserne til at føle kulden om morgenen på vej til børnehaven og varmen fra solen om eftermiddagen på vej hjem fra børnehaven. Mærk blæsten i håret og forskellen på at sidde i ly for vinden og at være ude i den stærke blæst.

Når vi bevæger os ude i naturen, om det er den natur, vi har der hvor vi bor, eller vi besøger en skov, en strand eller en park, så er det en oplagt mulighed til at tale med børnene om alt det vi ser og mærker omkring os.

Fælles opmærksomhed udvikler sproget

Vigtigst af alt er det at vi voksne følger barnets opmærksomhed. Hvilke ting interesser barnet på turen ud i naturen? Vi skal være til stede og glemme alt om mobilen, aftaler og hverdagens gøremål.

Fortæl om det I møder på jeres vej, og lad barnet være en aktiv deltager i samtalen. I ser måske en lille blomst, der kan give anledning til at snakke om dufte og farver. Spørg gerne ind til om barnet også har snakket om blomster i børnehaven. Giv plads til at barnet kan fortælle om sine oplevelser i børnehaven og måske koble det sammen med den blomst I ser sammen på turen.  

Den fælles opmærksomhed mod en blomst eller en orm er en oplagt mulighed for at lære barnet nye ord om det det vi ser. Den fælles opmærksomhed giver barnets chancen for at træne sin evne til dele egne tanker og iagttagelser med andre.

Biblioteket har masser af bøger om forår – se f.eks. disse:

"Forår!" jubler Bruno

I bogen her kan I læse mere om fælles opmærksomhed:

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Skrive

Nu
Opdag alle de steder, hvor der er ord og skrift; på vejskilte, på opslagstavlen og på tøj. Hvad står der?

Senere
Leg, at I er postbude, der skal aflevere breve. Skriv selv brevene. Lad dit barn ”legeskrive” navn og adresse.

Oplevelser med skrift før skolestart gør det lettere at lære at skrive
Involver dit barn i det, du skriver. Peg på ordene, og sig, hvad der står. Voksen: ”Se, her står der Jakob, og her står der Aarhus.”