Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Sproget skal opleves med alle sanser. Et ord forstås bedre, når vi har oplevet det, mærket det, leget det. Barnet forstår for eksempel ordet 'gynge' bedre, når det har mærket suset i maven og vinden i håret på en gyngetur. Når du gynger barnet, kan du sige: ”Nu gynger du”. ”Ih det er dejligt – det kilder i maven”. ”Vil du have en tur mere på gyngen?”. Så bliver ordet 'gynge' lagret som en oplevelse og en kropslig fornemmelse. Så vil barnet bedre være i stand til at huske og forstå dette ord.

For at give en god kropsbevidsthed kan man synge sanglege på gulvet med barnet, hvor kroppen bevæges igennem. Sæt ord på det I gør sammen. Jo yngre dit barn er, og jo færre ord, det kender, des mere er der brug for, at nye ord støttes med oplevelser, sanser og billeder.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • give barnet oplevelser, hvor sanserne kommer i brug – for eksempel føle på sand eller vand,
  • sætte ord på kroppen, når I leger, eller du pusler barnet. At smøre solcreme på kroppen er alletiders anledning til at sætte ord på arme, ben, numse, mave osv.,
  • lege fysiske lege. For eksempel ride ranke, svingture eller at blive prustet på maven,
  • bruge fagtesange, som kan findes på YouTube og andre steder. Se mere på sprogsporet.dk.

Dit lidt større barn

Som forælder er du med til at styrke dit barns sprog, når du opfordrer dit barn til at bruge sin krop sammen med stemmen. Så frem med sanglegene og vis dit barn, hvordan I sammen kan udtrykke jer gennem jeres kroppe.

Tril en bold, kravl, løb, hop! Når du laver fagter til sange, er du med til at give dit barn en fornemmelse af, at bevægelse og sprog hænger sammen. Derfor er det en god idé selv at finde på fagter sammen med dit barn, hvor du er åben over for barnets måde at bruge sin krop på.

Det vigtigste er, at dit barn får lyst til at bevæge sig – det skal være sjovt at lære sprog!

Inspiration

Vil du have hjælp til at finde ud af, hvordan du kan sætte spot på dit barns sproglige udvikling, så er her tre helt uundværlige hjemmesider:

  • kroppenpaatoppen.dk – her finder du masser af lege, du kan lege sammen med dit barn. Lege, som har særligt fokus på sammenhængen mellem sprog og bevægelse.
  • Viden på tværs (vpt.dk) – her finder du viden om, hvordan sprog og bevægelse hænger sammen.
  • sprogsporet.dk – her finder du en overflod af inspiration til, hvordan du kan bruge sprog, krop og bevægelse sammen med dit barn.

Sjove bøger om sprog og bevægelse

Fagtesange for de yngste  

Musetrin og troldetramp  Den store snikke snakke bog 

Den sidste finder I også digitalt på eReolen:

Den store snikke snakke bog

Har du brug for mere inspiration til pegebøger og billedbøger til de yngste? Så spørg på dit lokale bibliotek.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Cirkus

Nu
Leg, at I er forskellige cirkusartister; klovne, ballerinaer og heste. Kan I bevæge jer som dem?

Senere
Find på cirkusnumre. Del billetter ud til publikum og stil stole op. Når cirkusforestillingen starter, præsenterer I publikum for numrene.

Nye oplevelser giver nye ord
Besøg steder, I ikke plejer at komme; for eksempel et cirkus. Snak om de ting, I ser, så dit barn får mulighed for at udvide sit ordforråd.