Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Styrk, træn og stræk sproget med Sprogfitness!

Måske har dit barn allerede været til Sprogfitness med børnehaven? Sprogfitness er sjove og lærerige sproglege, som kan være med til at styrke dit barns glæde ved sprog, læsning og læring - samtidig med, at du og dit barn bevæger jer.

Uanset, om I kender Sprogfitness eller ej, kan I lege Sprogfitness hjemme på stuegulvet, legepladsen eller i haven. Alle lege er nemlig frit tilgængelige på sprogsporet.dk, så faktisk kan I lave Sprogfitness hvor og når som helst.

Alle legene er lige til at printe. Og har I ikke en printer, så kan legene tilpasses med lidt kreativitet. Enten ved at I selv tegner de ord- eller billedkort, der skal printes - eller ved at kigge og klippe dem ud af reklamer, aviser og blade. Legene er fleksible, så de både kan passe til et større eller mindre antal børn og til de forhold, I har derhjemme.

4 geniale – til at starte med

Dorthe Svendsen fra Aalborg Bibliotekerne er én af idémagerne bag Sprogfitness og en ægte Sprogfitnisse. Hun fremhæver følgende 4 lege til brug derhjemme:

Rundekrop, Hvem er du og hvad laver du?, Kokkens hjælpere og Rimmakker

De fire Sprogfitnesslege styrker samarbejde, dit barns kendskab til sin krop, dit barns grovmotorik - og så sætter legene spot på sproget.

”Med en leg som Rimmakker øver dit barn sig i at udtale lyde og at høre forskel på sprogets lyde – og så øger den samtidig dit barns kendskab til rimord. Rimord er supergode til at sætte fokus på sproget!”, fortæller Dorthe Svendsen.

Sjove bøger om sprog og bevægelse

Når I har brugt sproget aktivt gennem bevægelse og sjove Sprogfitnesslege, og I skal have pulsen ned igen, så snup en bog! Vi kan varmt anbefale én – eller flere – fra listen her:

Sørøver Søren og andre alfabetrim  Hokus pokus filiyoga Den store snikke snakke bog

  

Disse titler kan hentes digitalt på eReolen.dk:

Den store snikke snakke bog Sørøver Søren og andre alfabetrim Villads fra Valby leger med ord

Har du brug for mere inspiration til bøger om krop og bevægelse, som du kan læse og bruge til leg sammen med dit barn, så spørg på dit lokale bibliotek.

Sprogfitness startede som et projekt i 2013, der fik støtte af Slots- og Kulturstyrelsen. I dag er Sprogfitness et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN, Pædagog- og Læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye lege. De studerende har i år også lavet 5 små videoer, som viser udvalgte lege i brug.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Bevægelse

Nu
Vis hinanden noget, I kan gøre med kroppen; for eksempel stå på ét ben eller snurre rundt. Kopier hinandens bevægelser.

Senere
Bevæg jer sammen på en ny måde hver dag. Det kunne være at løbe, rulle eller hoppe.

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Du løber hurtigt nu. Kan du også løbe hen til mig?” ”Ih, hvor hopper du højt!”