Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Styrk, træn og stræk sproget med Sprogfitness!

Måske kender du og dine kollegaer legene Rimmakker eller Slangemor? Begge lege er en del af Sprogfitness.

Sprogfitness er sjove og lærerige sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at børnene får bevæget sig. Alle legene er designet med øje for de ældste i børnehaven, 0. klasserne og indskolingen.

Sproglegene understøtter kropslige læringsstile, samarbejde og sociale kompetencer. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort. Dem finder du på sprogsporet.dk sammen med en beskrivelse af legene.

Det skal være sjovt at lære sprog!

Normalt afholdes en årlig Sprogfitness-dag i maj, hvor tusindvis af børn mødes i parker og på plæner for at lege sproget ind i kroppen. Omfanget bliver i år noget mindre, end vi kender det. Men sprogfitness kan heldigvis leges året rundt. I børnehaven, på biblioteket og hjemme i haven eller på stuegulvet.

Du finder vejledninger, ord- og billedkort til Sprogfitnesslegene og de enkelte målgrupper, her:

Udvælg blot den eller de lege I vil lege og print de ord- og/eller billedkort, der passer til legene. Tjek også, om der skal bruges andre materialer.

Fem der hitter!

Dorthe Svendsen fra Aalborg Bibliotekerne – som er én af idémagerne bag Sprogfitness og en ægte Sprogfitnisse – fremhæver følgende 5 lege, som altid hitter:

Rimmakker, som styrker børnenes forståelse for rim og deres evne til at udtale og høre forskel på sprogets lyde.

Slangemor, som styrker børnenes sproglige opmærksomhed og forståelse for sproget ved at veksle mellem rigtige ord og vrøvleord. I slalomløbet, som er en del af legen, er børnenes motorik i fokus sammen med udtale af ord.

Dyreimitation, som styrker børnenes motorik, kendskab til dyr og ikke mindst børnegruppens samarbejdsevne. Alle gør nemlig det samme som dén, der fører an!

Heksegryde er en leg, der ikke kan afsluttes uden, at alle børn deltager – den udfordrer derfor blandt andet børnenes samarbejdsevne. Og så har legen fokus på sammensatte ord og er på den måde med til at udvide børnenes ordforråd. 

Hvem er du, hvad laver du? Legen styrker børnenes samarbejdsevne, da alle gør det samme som dén, der står i midten af legen. Og så udfordres børnenes lytteevne.

Sprogfitness 2022

Dorthe Svendsen satser på et brag af et Sprogfitnessevent i 2022:

”Corona spænder desværre endnu engang ben for selve eventdagen i maj 2021, men vi håber selvfølgelig, at man ude omkring vil markere Sprogfitness på den ene eller anden måde alligevel.

Og så vender Sprogfitness stærkt tilbage med et brag af et event den 6. maj 2022, hvor den skal have fuld gas med Sprogfitness i hele landet. Det skal være sjovt at lære sprog!”

Sprogfitness startede som et projekt i 2013, der fik støtte af Slots- og Kulturstyrelsen. Sprogfitness er i dag et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN, Pædagog- og Læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye lege. De studerende har i år også lavet 5 små videoer, som viser udvalgte lege i brug.

Vil du vide mere om Sprogfitness, så spørg på dit lokale bibliotek.

Boganbefalinger til dig og din børnegruppe

Når dagens, ugens eller årets Sprogfitness er gennemført, og I skal have pulsen ned, så læs en god bog. Her har du en række forslag til bøger, der alle handler om krop og bevægelse:

Sørøver Søren og andre alfabetrim   Den store snikke snakke bog

Hokus pokus filiyoga  

Disse titler kan du hente digitalt på eReolen.dk:

Villads fra Valby leger med ord Sørøver Søren og andre alfabetrim Den store snikke snakke bog

Fag- og inspirationsbøger til dig og dine kollegaer

  To skal der til - sprog og tale 

Har du brug for mere inspiration til pegebøger og billedbøger til de yngste eller til fagbøger om børn og sprog? I er altid velkomne til at spørge på jeres lokale bibliotek.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Støvler

Nu
Sammenlign jeres støvler. Ligner støvlerne hinanden? Hvad er forskellen?

Senere
Lav dukketeater med forskellige slags fodtøj, for eksempel med en gummistøvle og en sandal. Giv skoene stemmer. Fortæl, hvor de gik hen.

Der er også sprog i støvler
Sæt ord på, når du hjælper dit barn med at tage tøj og sko på. Voksen: ”Så får du lige vinterstøvlerne på og til sidst huen.”