Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Styrk, træn og stræk sproget med Sprogfitness!

Sprogfitness er for de ældste i børnehaven, 0. klasserne og indskolingen. Sprogfitness er fyldt med sjove og lærerige sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring - samtidig med, at børnene får bevæget sig.

Sproglegene understøtter kropslige læringsstile, samarbejde og sociale kompetencer. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort. Dem finder du dels på sprogsporet.dk og dels på læsesporet.dk sammen med en beskrivelse af legene.

Sprogfitness hele året!

Normalt afholdes en årlig Sprogfitness-dag i maj, hvor tusindvis af børn mødes i parker og på plæner for at lege sproget ind i kroppen. Omfanget bliver i år noget mindre, end vi kender det. Men sprogfitness kan heldigvis leges når som helst og hvor som helst! På biblioteket, i dagtilbuddet og hjemme i haven eller på stuegulvet.

Udvælg blot den eller de lege, I vil lege og print de ord- og eller billedkort, der passer til legene. Tjek også, om der skal bruges andre materialer.

Du finder vejledninger, ord- og billedkort til alle Sprogfitnesslege på:

I år hvor vi ikke må samles så mange, som vi plejer, har de dygtige pædagogstuderende på UCN i Aalborg desuden lavet 5 små film, hvor I kan se legene udført. Find dem under Sprogfitness på sprogsporet.dk ligesom det øvrige materiale.

Fem der hitter!

Dorthe Svendsen fra Aalborg Bibliotekerne – som er én af idémagerne bag Sprogfitness og en ægte Sprogfitnisse – fremhæver følgende 5 lege, som altid hitter:

Rimmakker, som styrker børnenes forståelse for rim og deres evne til at udtale og høre forskel på sprogets lyde.

Slangemor, som styrker børnenes sproglige opmærksomhed og forståelse for sproget ved at veksle mellem rigtige ord og vrøvleord. I slalomløbet, som er en del af legen, er børnenes motorik i fokus sammen med udtale af ord.

Dyreimitation, som styrker børnenes motorik, kendskab til dyr og ikke mindst børnegruppens samarbejdsevne. Alle gør nemlig det samme som dén, der fører an!

Heksegryde er en leg, der ikke kan afsluttes uden, at alle børn deltager – den udfordrer derfor blandt andet børnenes samarbejdsevne. Og så har legen fokus på sammensatte ord og er på den måde med til at udvide børnenes ordforråd. 

Hvem er du, hvad laver du? Legen styrker børnenes samarbejdsevne, da alle gør det samme som dén, der står i midten af legen. Og så udfordres børnenes lytteevne.

Sprogfitness 2022

Dorthe Svendsen satser på et brag af et Sprogfitnessevent i 2022:

”Corona spænder desværre endnu engang ben for selve eventdagen i maj 2021, men vi håber selvfølgelig, at man ude omkring vil markere Sprogfitness på den ene eller anden måde alligevel.

Og så vender Sprogfitness stærkt tilbage med et brag af et event den 6. maj 2022, hvor den skal have fuld gas med Sprogfitness i hele landet. Det skal være sjovt at lære sprog!”

Sprogfitness startede som et projekt i 2013, der fik støtte af Slots- og Kulturstyrelsen. Sprogfitness er i dag et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN, Pædagog- og Læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye lege.

Fag- og inspirationsbøger til dig og dine kollegaer

  To skal der til - sprog og tale 

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Bevægelse

Nu
Vis hinanden noget, I kan gøre med kroppen; for eksempel stå på ét ben eller snurre rundt. Kopier hinandens bevægelser.

Senere
Bevæg jer sammen på en ny måde hver dag. Det kunne være at løbe, rulle eller hoppe.

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Du løber hurtigt nu. Kan du også løbe hen til mig?” ”Ih, hvor hopper du højt!”