Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Juni 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Når vi snakker med børn om deres oplevelser, bliver de bedre rent sprogligt. Men de bliver også bedre til at huske og fortælle om, hvad de oplever. Derfor er det vigtigt, at I taler sammen om det, I ser. For eksempel når I er ude at gå tur.

Måske lægger du mærke til, at dit barn kigger på en fugl. Peg og kig på fuglen og sig gerne: ”det er en fugl”. Få øjenkontakt med dit barn og fortæl igen: ”ja – det er en fugl”. Peg igen på fuglen, mens du gentager og udvider sætningen til for eksempel: ”det er en fugl – kan du høre, at fuglen siger pip?”.

Som voksen skal du også gøre opmærksom på det, barnet ikke selv har fået øje på endnu. Udvælg noget på din vej – peg på det, sæt ord på og forklar det for barnet.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • være opmærksom på, hvad der sker omkring jer,
  • pege på spændende ting på jeres vej. For eksempel en fugl, en kran eller en sky,
  • følge med i, hvad barnet kigger på, og sætte ord på det.

Dit lidt større barn

”Ferie, ferie, ferie…”

Så er det blevet sommer!

En ny og pragtfuld verden åbner sig for det lille barn. Nu er det tid til at være sammen i familien, besøge bedsteforældre, tage på udflugter og badeture til stranden. Det er sæson for at sove i telt, lege med vand, få solcreme og bøllehat på og løbe rundt uden ble. Især er det dejligt at plukke jordbær og spise is. Flotte sommerfugle, mariehøns og forpjuskede fugleunger krydser vores vej. Vender man en stor sten, myldrer det frem med bænkebidere og regnorme. Smådyrene er spændende. De gule mælkebøtter stråler om kap med solen. Det er rart at være i skyggen på et tæppe. Her gør det godt med et glas saftevand og en hyggestund med en let billedbog!

Nedenfor finder I bud på dejlige sommerbøger, der kan bruges til at forberede det lille barn på alle de ting, der skal ske i ferien. Bøgerne indeholder gode fortællinger og fine illustrationer af de oplevelser, det lille barn kan være optaget af om sommeren. Der er også bøger med ideer til aktiviteter, I kan lave udenfor. Når I læser en billedbog sammen, giver det god mulighed for at øge barnets ordforråd. Det støtter barnet i forståelsen af sig selv og sin omverden.

Find meget mere inspiration i Sprogsporets boglistersprogsporet.dk/boglister. Her finder I både bøger om institutions- og skolestart, natur og årstider. Eller måske bruger I sommeren til at smide bleen eller sutten? Så er der også bøger at finde om det!

Bøger med ideer til udendørsaktiviteter for de mindste børn:

Sprogsporet ønsker alle en rigtig dejlig sommer!

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Køkken

Nu
Snak om, hvilke rum der er i jeres hjem; køkken, stue, værelse, toilet. Hvad laver I i rummene?

Senere
Hjælp hinanden med at lave mad og dække bord. Giv opgaver, hvor I bruger ordene ”oven på”, ”inden i” og ”bag ved”. På den måde øver I forholdsordene.

Sæt ord på de ting I gør derhjemme
Voksen: ”Nu skal vi have dækket bord. Vil du lægge en ske ved siden af den dybe tallerken?”