Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev September 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Det er en vigtig del af samvær at have fælles opmærksomhed. Det lille barn skal lære at følge din blikretning, når du kigger på noget. Du hjælper dit barn ved at have øjenkontakt og lægge mærke til, hvad dit barn interesserer sig for. Peg på tingen og sæt ord på. Omkring 10-måneders alderen begynder børn selv at pege. Når barnet kigger tilbage på dig, kan du sætte ord på det, barnet har set på.

Det er vigtigt at have øjenkontakt. Prøv derfor at sætte dig ned ved siden af dit barn og læg mærke til hvad, dit barn er optaget af. Gør det samme som dit barn. Når du og dit barn bliver optaget af den samme ting og ønsker at dele det med hinanden, skal du sætte ord på det. Sådan hjælper du dit barn til at kende nye ord.

Når du pusler dit barn, er I også i øjenhøjde. Det er et godt tidspunkt at skiftes til at tale eller sige lyde. Og måske har I noget legetøj i nærheden, som I kan kigge på sammen.

Når I er sammen på denne særlige måde hjælper du dit barn til at have fokus på noget. Du er med til at styrke dit barns nysgerrighed, koncentration og fordybelse på sigt. Alle dele er vigtige for at udvikle sprog.

Som forældre kan du hjælpe barnet ved at

  • holde øje med, hvad dit barn er optaget af,
  • pege på de ting, I kigger på,
  • sætte ord på de ting, I ser sammen.

Dit lidt større barn

Efteråret er over os.

Der er masser af aktiviteter, som I kan lave udenfor, selvom temperaturen daler og dagene bliver kortere.

Tag på en skovtur, hvor I kan samle blade og snakke om deres forskellige farver. I kan også finde pinde. Korte og lange, tykke og tynde. Hvor langt kan I kaste en pind? Pinden kan også bruges til at vende sten eller blade. Måske dukker der en bille frem eller et andet krible krable-dyr?

Hvis paraplyen er med, så slå den op og vend den omvendt. Ryst en gren henover paraplyen. I kan nu se i skærmen, hvor mange dyr, der bor i træet.

I kan også finde et æbletræ og plukke æbler. Snak om æblets smag og farve. Hvis I er heldige finder I også et brombærkrat i skoven, hvor ingen har været før jer.

Ideer til aktiviteter udenfor

Naturvejlederforeningen har ideer til, hvad I kan lave udenfor på Krible Krable.

Hos Danmarks Naturfredningsforening kan du også finde inspiration og konkrete redskaber til at opleve naturen med dit barn på Naturoplevelser med børn.

På Bibliotekernes Sprogspor er der også en bogliste med bøger om Natur og udeliv, hvor der både er bøger med aktiviteter til dig som forældre, men også bøger til oplæsning for dit barn.

En hyggestund, der bliver til en sprogstund

Når I kommer ind, så kan I tale om det I har oplevet. Måske har I samlet kastanjer, så I sammen kan lave en edderkop med tændstikker og garn. Indsamlede blade kan I lime på et stykke papir. I kan også lave en sundt fad med de brombær, æbler eller andet godt, som I har fundet. Snak om farver, former og smage.

Og så kan I læse en god bog – eller flere!

Bøger om efterår – og de andre årstider:

Bøger om krable krable-dyr:

 

Bøger om farver og former:

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Eventyr

Nu
”Der var engang..” Fortæl for eksempel om en heks, en prinsesse eller en anden eventyrfigur.

Senere
Kan I klæde jer ud som nogle af figurerne fra eventyrene og sige deres replikker?

Gentagelse udvikler sproget
Læs eller fortæl gerne det samme eventyr igen og igen. Jo flere gange dit barn har hørt historien, desto mere kan I snakke sammen om handlingen.