Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Januar 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Forældre bliver ofte overraskede over, at man kan få bøger til selv helt små babyer. På biblioteket kan du låne bøger, som er lavet særligt til 0-årige. En nyfødt kan kun skelne mellem kontraster som sort, hvid, gul og rød. Det er derfor spændende for en baby at kigge på bøger med enkle mønstre.

Efter få måneder er farvesynet udviklet, og barnet vil have stor glæde af enkle, farverige motiver. Kig i bogen sammen med barnet og tal om de ting, I ser. Også selvom barnet endnu ikke kender tingene. Barnet lærer af at høre dig udtale ordene. Barnet vil også nyde at sidde sammen med dig omkring bogen.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • lade bøger være en del af jeres daglige rutine sammen,
  • lade bøger ligge fremme som en del af legetøjet,
  • vise, at du også selv bruger skrift og læsning i hverdagen.

Dit lidt større barn

Vi tager hul på et nyt år, og siger farvel til 2021. Et år der - som det foregående - blev fyldt med udfordringer og uvished, men også med nærvær, sammenhold og fællesskab.

En nærværende læsestund kan være et trygt anker i hverdagen. Både i de velkendte rutiner og når forandringerne og udfordringerne banker på. Det er dejligt og hyggeligt at læse sammen.  Der kommer ro på, og vi mærker hinanden. Højtlæsning udvikler sproget og evnen til senere at læse selv. Men en læsestund handler i høj grad også om at knytte bånd mellem barnet og den voksne.

At læse sammen giver også mulighed for at drømme stort, at opdage nye muligheder og perspektiver, og at afmystificere ting, man ikke har prøvet før. Højtlæsning er derfor med til at styrke børns sociale udvikling. For bøger viser os verden fra andres synsvinkler, og det at have et sprog er vigtigt for at kunne udtrykke følelser, indgå i relationer og deltage i lege.

Når I læser sammen, så tag gerne udgangspunkt i det, der optager barnet. Det kan være bestemte emner, men det kan også være universer, som er kendt fra TV. Bøger om kendte figurer kan vække begejstring og genkendelse, og de kan være den krog, der trækker de små poder over i læsningens fantastiske verden.

Fem ting, du kan gøre for at hjælpe højtlæsningen på vej:

  • Læs tidligt. Bøger er også for babyer. Selvom barnet ikke kan tale, lagres ordene til senere brug. Peg på billeder og sæt ord på genstande.
  • Læs én gang til. Børn elsker at høre den samme bog igen og igen. Gentagelser har stor sproglig kvalitet. De skaber tryghed og er med til at integrere nye ord i ordforrådet.
  • Læs på barnets præmisser. Se, rør, føl og brug genstande, mens I læser. Når kroppen og sanserne aktiveres, hjælper det på koncentrationen.
  • Lad bøgerne stå et sted, hvor barnet selv kan nå dem. Bøger er brugsgenstande, der skal kunne vælges til på lige fod med legetøj.
  • Husk selv at læse. Du er den bedste rollemodel, dit barn har.

Her er et udvalg af årets bøger anno 2021, der er gode til højtlæsning for de 0-3 årige:

Bøger om hverdagen og følelser

Bøger om at finde ro og mærke sig selv

Bøger om sjove og kendte figurer

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Støvler

Nu
Sammenlign jeres støvler. Ligner støvlerne hinanden? Hvad er forskellen?

Senere
Lav dukketeater med forskellige slags fodtøj, for eksempel med en gummistøvle og en sandal. Giv skoene stemmer. Fortæl, hvor de gik hen.

Der er også sprog i støvler
Sæt ord på, når du hjælper dit barn med at tage tøj og sko på. Voksen: ”Så får du lige vinterstøvlerne på og til sidst huen.”