Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Oktober 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Det er vigtigt for dit barn at bevæge sig så meget som muligt. At lege sammen på gulvet er godt for både kroppen og for jeres måde at kommunikere på. Du kommer i øjenhøjde med barnet, og du kan reagere på, hvad barnet gør.

Læg mærke til og lyt til, hvad barnet er optaget af. Det er barnets leg, vi som voksne går ind i. Du skal være aktiv medspiller – men ikke overtage legen.

Det kan være en bold, en lyd eller en bamse, som dit barn er interesseret i. Måske kan du bevæge legetøjet lidt og se, hvad der sker. Giv tid til barnets udspil og samspil - prøv at tælle til 10 indeni så dit barn kan nå at reagere.

Det kan også være en kildeleg eller ’borte-borte-tit-tit’, hvor du gemmer dit ansigt og kigger frem igen. Hold samtalen i gang. Selvom dit barn ikke bruger ord, vil det svare dig med blik, lyde eller bevægelser. I skal helst svare hinanden på skift mindst 5 gange, for at dit barn kan lære, hvordan man fører en samtale. Når dit barn svarer med fagter, kan du sætte ord på. ”Ja, du griner – det er sjovt”.

Som forælder kan du hjælpe barnet ved at

  • sætte fælles lege i gang,
  • starte med helt enkle lege som ride-ranke eller lign.,
  • trille bold og vælte et tårn,
  • skiftes til at komme med udspil og tale.

Dit lidt større barn

I takt med at dit barn bliver opmærksom på omverden og andre mennesker end den nærmeste familie, så begynder de også at danne relationer til andre børn.

Venskaber spirer frem

I kan begynde at læse bøger om at få venner og være venner. Det er bøger, der også handler om, at det kan være svært at dele, selvom man er venner. Det handler også om, at venner kan blive uvenner, men heldigvis bliver venner igen.

Forslag til aktiviteter

Når dit barn begynder at få en ven på besøg, kan de have svært ved at komme i gang med at lege. Især når de ikke er så gamle endnu og ikke rigtig har fået gang i rollelegen, som fx at lege butik.

Måske I så sammen kan læse en bog med spræl i!

Nogle bøger har nemlig forslag til aktiviteter, som I kan lave, mens I læser.

Det kan være bevægelser, I skal gøre. I skal måske synge. Eller det kan være flapper, der skal åbnes, eller noget, der skal røres ved.

Børnebiffen – se film i stuen

Hvis I er begyndt at se små film, så kig ind på Børnebiffen.dk, hvor der er en perlerække af små film, som du kan se med dit barn.

Der er også film om venskab og venner.

Du skal være oprettet som låner på biblioteket i din bopælskommune for at bruge Børnebiffen.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Støvler

Nu
Sammenlign jeres støvler. Ligner støvlerne hinanden? Hvad er forskellen?

Senere
Lav dukketeater med forskellige slags fodtøj, for eksempel med en gummistøvle og en sandal. Giv skoene stemmer. Fortæl, hvor de gik hen.

Der er også sprog i støvler
Sæt ord på, når du hjælper dit barn med at tage tøj og sko på. Voksen: ”Så får du lige vinterstøvlerne på og til sidst huen.”