Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev December 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Syng mange sange med dit barn – sange, du selv kan lide. Leg med stemmen og efterlign dit barns lyde. Det er sjovt og udvikler barnets stemme. Vær begejstret selv i det, du gør med dit barn. Syng lyst. Børn kan ikke synge dybt, da deres stemmelæber er meget korte.

Vær også opmærksom på, at der er lyd omkring os: Fuglesang, støvsugerens tone, vindens susen, rytmen i dine skridt... Du kan selv putte mere lyd på. For eksempel kan du nynne i takt med dine skridt eller lege med støvsugerens tone.

Husk, at du giver dit barn meget ved musikalsk samvær. Det styrker jeres forhold, udvikler sprog og opmærksomhed. Men først og fremmest: det er sjovt og rart!

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • synge enkle sange, gerne de samme sange mange gange,
  • efterligne barnets stemme og forsøge at synge lyst,
  • lege med stemme, rytme og lyde omkring os,
  • bruge bevægelser - fagtesange er gode til små børn. Få ideer på sprogsporet.dk

Dit lidt større barn

Det er blevet december, og vinteren er på vej. Vi hygger med tæpper og stearinlys, for det er koldt og mørkt udenfor. Det er tid til sweatre og hjemmefutter. Mange børnefamilier skal holde jul, så forberedelserne sætter nu ind. Vi begynder at ane en juleferie forude.

Vinteren byder på mange situationer, hvor I kan nyde samværet med jeres barn og støtte barnets sprogudvikling. Lyt aktivt til barnet ved at ”lytte med øjnene”: Vær ansigt til ansigt i jeres kommunikation med barnet eller sæt jer ned på gulvet i børnehøjde, når barnet leger. Følg barnets blikretning for at finde ud af, hvad det er optaget af. Giv barnet tid til at svare – også selvom dit barns måske ikke taler endnu. Vent på små tegn: Pludrelyde, glade udbrud eller en finger der peger.

I december har I rig mulighed for at give jeres barn en masse sproglige input. Barnet kan sagtens deltage i daglige gøremål sammen med dig. Sæt ord på, når I fx bager pebernødder, køber julegaver, koger risengrød, henter juletræ eller fejrer nytår. Jeres øjne, ører, hænder, næse og mund kan være en hjælp, når I skal kommunikere med barnet. Appeller gerne til alle sanser: ”Uhm, kan du dufte appelsinen”, ”Hov, mærk æbleskiven er varm” eller ”Lyt, kan du høre kirkeklokken”.

Jeres barn lærer også mange nye ord ved at få oplevelser og erfaringer fra andre miljøer: Gå en tur i parken eller skoven og snak om de tegn på vinter, som I oplever. Røde næser, nøgne træer og fuglene, der skutter sig. Eller spadser en tur på gågaden og kig på julelys og nisser. Måske tager I en tur i svømmehallen eller på biblioteket sammen. Alle steder er der noget at tale om. Når I så kommer hjem igen, er det oplagt at putte sig under et tæppe og kigge i bøger eller se en film på Børnebiffen.dk. Børnebiffen er bibliotekernes filmtilbud for de yngste. I kommer ind på sitet via jeres almindelige bibliotekslogin. 

Det lille barn elsker gentagelser, så læs gerne de samme bøger om og om igen, og syng de samme sange mange gange. Det gør ikke noget, at I ikke læser en historie færdig. Det er bedre, at I bruger tid på netop den side, som barnet er særligt optaget af.

Inspiration

Film fra Børnebiffen.dk om vinter

Cirkeline: På med vanten | Børnebiffen (bornebiffen.dk)

Isbjørnen Ursa | Børnebiffen (bornebiffen.dk)

Rita og Krokodille: Snevejr | Børnebiffen (bornebiffen.dk)

Rita og Krokodille: Jul | Børnebiffen (bornebiffen.dk)

Vinteren står for døren

Pegebøger om jul

Lette billedbøger om jul

                                          

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Krop

Nu
Snak om de dele, din krop består af. Hvad bruger vi øjnene, maven og fødderne til?

Senere
Tegn omridset af jeres kroppe eller dele af den. Skriv, hvad de forskellige kropsdele hedder.

Sæt ord på de ting, I gør i hverdagen
Voksen: ”Kom, nu skal du i bad. Først vasker vi din ryg, så dine skuldre, arme, hænder og så benene.”