Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Februar 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Allerede i 20. graviditetsuge er et barns hørelse færdigudviklet. Gennem det første leveår bliver barnet mere og mere bevidst om at lytte og drejer efterhånden hovedet i lydens retning. Barnet begynder at koble kendte lyde med aktiviteter. For eksempel at lyden af en ske på en tallerken betyder mad.

Barnet begynder at kunne skelne lyde og ord fra hinanden, og fra omkring 1-årsalderen begynder det at kunne efterligne sproglyde.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • gentage det lille barns lyde,
  • gøre opmærksom på lyde omkring barnet som for eksempel fuglesang, en dør der smækker, én der siger ”hej”,
  • lægge mærke til barnets reaktion på lyd og fortælle barnet, hvad det har hørt,
  • Sluk for fjernsyn, opvaskemaskine, emhætte og andre lydkilder - støj gør det sværere at lære sprog.

Dit lidt større barn

Allerede før barnet selv taler, lærer det ord og sprogets rytme ved at høre dig gentage og gentage. Her er rim og remser fantastiske, fordi rytmer og sproget leges ind. Samtidig bliver barnet opmærksom på sprogets lyde. Brug hele kroppen imens I siger rim og remser højt. Så bliver det en kropslig og sanselig oplevelse at lege med rimene.

Det lille barn skal lære at sætte ord på verden. Støt ved at sætte ord på alt det, der omgiver jer. Lav rim, brug vrøvlesprog og leg med ord og lyde: ”flaske-taske”. Du kan låne bøger med rim og remser på biblioteket. Så får du hjælp til at komme i gang. Brug fagter og lav grimasser, der understøtter dine ord. Overdriv gerne. Det kan være på puslebordet eller i spisesituationer, hvor du sætter ord på dine og barnets handlinger. Alle dagligdagens handlinger kan italesættes.

Find mere inspiration her på sprogsporet.dk: Rim og remser og Hurtige sprogtips 

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Støvler

Nu
Sammenlign jeres støvler. Ligner støvlerne hinanden? Hvad er forskellen?

Senere
Lav dukketeater med forskellige slags fodtøj, for eksempel med en gummistøvle og en sandal. Giv skoene stemmer. Fortæl, hvor de gik hen.

Der er også sprog i støvler
Sæt ord på, når du hjælper dit barn med at tage tøj og sko på. Voksen: ”Så får du lige vinterstøvlerne på og til sidst huen.”