Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Børns liv består af overgange, hvor de oplever at skulle begynde på noget nyt og ukendt. Overgangene er forskellige – det kan være store eller små overgange. Nogle af de vigtigste skift i et barns liv er:

  • At starte i nyt dagtilbud
  • At holde op med at bruge sut og ble
  • At blive storebror eller -søster

Det er individuelt, hvordan et barn oplever og reagerer på en overgang, men det markerer en ny udvikling hos barnet. En måde at støtte barnet og give omsorg i processen er at læse sammen og sætte ord på alt det nye.

Bøger kan hjælpe både dig og dit barn med overgangene, da dit barn kan genkende sig selv i dem. Bøgerne indeholder input til, hvordan man klarer en ny overgang. Når I læser, får du og dit barn lejlighed til at tale sammen om fx at stoppe med sutten.

Slut med sut og ble

Overgange kan markeres med ritualer og at holde op med bruge sut er en overgang, der for mange har sit eget ritual - suttetræet. Barnet kan give sin sut væk til træet, når sutten ikke længere er nødvendig. Pottetræning er også en stor overgang for barnet, hvor barnet skal stoppe med at bruge ble. Ofte er det de voksne, der ønsker at barnet skal stoppe med at bruge sut og ble. Bøger kan hjælpe barnet med at lære disse nye ting, og den voksne kan få vejledning til fx pottetræning.

 

Dagtilbud

At starte i børnehave eller flytte til et nyt sted er store skift i et barns liv. Barnet skal møde nye børn og voksne og selv klare flere praktiske ting – fx ved spisetid og i garderoben. Her kan bøger også bruges som forberedelse til skiftet og dermed lette overgangen.

I den overgang skal barnet også lære at håndtere sine egne og andres følelser. Barnet skal være del af et nyt fællesskab og lære at knytte venskaber. Bøger om følelser og venskaber kan bruges til, at dit barn kan øve sig på at forstå egne og andres følelser. Og du og dit barn kan tale om, hvordan man er en god ven.

Søskende

At blive storesøster eller -bror er også en vigtig overgang i et barns liv. Barnets sociale færdigheder skal udvikles, fordi barnet skal dele de voksnes opmærksomhed med den lille ny. Bøger kan være gode til at tale om alle følelserne, der dukker op i den nye situation.

 

Se flere forslag i Sprogsporets boglister.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Let

Nu
Prøv at løfte forskellige ting. Det kan være tasker, stole og papir. Er tingene lette eller tunge?

Senere
Leg med lette ting såsom balloner og sæbebobler. Pust vatkugler hen over bordet eller fjer op i luften.

Tal med dit barn, selvom barnet endnu ikke selv kan tale
Det er ved at lytte til andre, der bruger sproget, at dit barn lærer både ord og grammatik.