Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Børns liv består af overgange, hvor de oplever at skulle begynde på noget nyt og ukendt. Overgangene er forskellige – det kan være store eller små overgange. Nogle af de vigtigste skift i et barns liv er:

  • At starte i nyt dagtilbud
  • At holde op med at bruge sut og ble
  • At blive storebror eller -søster

Det er individuelt, hvordan et barn oplever og reagerer på en overgang, men det markerer en ny udvikling hos barnet. En måde at støtte barnet og give omsorg i processen er at læse sammen og sætte ord på alt det nye.

Bøger kan hjælpe både barn og voksen med overgangene, da børnene genkender sig selv i dem. Bøgerne indeholder input til, hvordan man klarer en nye overgang. Når man læser, kan voksen og barn tale sammen om fx at stoppe med sutten.

Slut med sut og ble

Pottetræning er en anden stor overgang for barnet, hvor barnet skal stoppe med at bruge ble. Ofte er det voksne, der ønsker at barnet skal stoppe med at bruge sut og ble.  Bøger kan hjælpe barnet med at lære disse nye ting og sætte ord på erfaringen.

 

Dagtilbud

At starte i børnehave eller flytte til et nyt sted er store skift i et barns liv. Barnet skal møde nye børn og voksne og selv klare flere praktiske ting – fx ved spisetid og i garderoben. Her kan bøger også bruges som udgangspunkt for samtale om opstarten og dermed lette overgangen.

I denne overgang er det tit relevant med bøger, der kan lære barnet at håndtere sine egne og andres følelser. Børnene skal være en del af et nyt fællesskab og lære at knytte venskaber. Bøger om følelser og venskaber kan bruges til, at barnet kan øve sig på at forstå egne og andres følelser. Og voksen og barn kan tale om, hvordan man er en god ven.

Søskende

At blive storesøster eller -bror er også en vigtig overgang i et barns liv. Barnets sociale færdigheder skal udvikles, fordi barnet skal dele de voksnes opmærksomhed med den lille ny. Bøger kan være gode til at tale om alle følelserne, der dukker op i den nye situation.

 

I nogle bøger ses overgangen i barnets sociale udvikling fra barnets synsvinkel. Der er fx bøger, hvor barnet bliver vred, slår og slet ikke er en god ven. Den type bøger kan også bruges til at støtte barnets udvikling, fordi barnet genkender sig selv og kan blive ved med at være tryg. En vekselvirkning mellem at læse bøger, hvor barnet lærer nyt, og at læse bøger, hvor barnet trygt genkender sig selv, er en god måde at lette en stor overgang.

Se flere forslag i Sprogsporets boglister.

BOGglad

Landet over har bibliotekspersonale lige nu travlt med at bestille og pakke bøger i de 78 kommuner, som har fået tildelt midler fra BOGglad-puljen.

Puljens formål er at understøtte og stimulere børns adgang og lyst til litteratur, ved at materialer indkøbes, aktiveres og gøres let tilgængelige i de institutioner, hvor børn færdes – både i dagtilbud og klubber.

Læs videre på slks.dk, hvis du vil vide mere om det politiske initiativ, som ligger bag BOGglad.

Uanset om din institution har fået del i puljen, kan du altid hente masser af inspiration til brug af bøger i dagligdagen med børnene på sprogsporet.dk/bogglad.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Let

Nu
Prøv at løfte forskellige ting. Det kan være tasker, stole og papir. Er tingene lette eller tunge?

Senere
Leg med lette ting såsom balloner og sæbebobler. Pust vatkugler hen over bordet eller fjer op i luften.

Tal med dit barn, selvom barnet endnu ikke selv kan tale
Det er ved at lytte til andre, der bruger sproget, at dit barn lærer både ord og grammatik.