Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev September 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Dit spæde barn

Det er en vigtig del af samvær at have fælles opmærksomhed. Det lille barn skal lære at følge din blikretning, når du kigger på noget. Du hjælper dit barn ved at have øjenkontakt og lægge mærke til, hvad dit barn interesserer sig for. Peg på tingen og sæt ord på. Omkring 10-måneders alderen begynder børn selv at pege. Når barnet kigger tilbage på dig, kan du sætte ord på det, barnet har set på.

Det er vigtigt at have øjenkontakt. Prøv derfor at sætte dig ned ved siden af dit barn og læg mærke til hvad, dit barn er optaget af. Gør det samme som dit barn. Når du og dit barn bliver optaget af den samme ting og ønsker at dele det med hinanden, skal du sætte ord på det. Sådan hjælper du dit barn til at kende nye ord.

Når du pusler dit barn, er I også i øjenhøjde. Det er et godt tidspunkt at skiftes til at tale eller sige lyde. Og måske har I noget legetøj i nærheden, som I kan kigge på sammen.

Når I er sammen på denne særlige måde, hjælper du dit barn til at have fokus på noget. Du er med til at styrke dit barns nysgerrighed, koncentration og fordybelse på sigt. Alle dele er vigtige for at udvikle sprog.

Som forælder kan du hjælpe barnet ved at

  • holde øje med, hvad dit barn er optaget af,
  • pege på de ting, I kigger på,
  • sætte ord på de ting, I ser sammen.

Dit lidt større barn

Det er efterår. Bladene falder og dagene bliver kortere. Med forandringerne i vejret og omgivelsernes farver er det en god tid på året at øve noget af det vigtigste for dit barns læring: opmærksomheden.

Det er også nu, I skal have pegebøger og kortfilm frem, som sætter ord og begreber på alt det derude. I dette nyhedsbrev giver vi dig en stribe af forslag til hyggelige film- og læsestunder om efterår - for dig og dit barn.

Tag udgangspunkt i øjeblikket

Hvad enten det er film eller bøger kan mange af vores forslag tages med derhen, hvor I selv synes, at efteråret er allermest fantastisk! Måske er det i skoven eller i haven omgivet af efterårsblade? Eller måske er det i sofaen under et lunt tæppe.

Uanset, hvad I beslutter, så peg, lyt, se og tal om det, I retter fokus mod i filmene, i bøgerne og omgivelserne. Når du har opmærksomheden rettet mod fx en bog eller en film, så giver du dit barn den vigtigste forudsætning for at kunne lære: erfaringen med at holde fokus. Det er vigtigt for både dit barns sproglige udvikling og læring.

Tid og ro er centrale i den sammenhæng. Tid til eftertanke og ro til at dit barn kan give respons på det, I retter jeres fælles opmærksomhed mod. Om det er mod træets farver eller illustrationen i bogen er ikke så vigtigt. Bare du opfanger dit barns signaler og er opmærksom på, hvad dit barn er optaget af i den situation, I befinder jer i.

Kom nemt i gang

Vil du nemt i gang med efterårsfilmene, så brug dit bibliotekslogin til Børnebiffen.dk og hop ombord i et væld af skønne kortfilm til de yngste!

I Børnebiffen finder du en perlerække af film om efterår. Se blandt andet filmen Den lille fugl og egernet. Den lille fugl vander de allersidste efterårsblade, men det lille egern driller og snupper vandkanden. Det bliver til en vild og sjov fangeleg i de store bunker af blade. Men den sultne ræv vil også være med…

Se også filmen Rita og krokodille: Skovturen. Rita og Krokodille samler kastanjer i skoven, og Rita har travlt med at få Krokodille til at blive på stien i skoven. Men se nu! Rita får øje på et helt tæppe af flotte kastanjer og glemmer alt om stien.

Prøv også bibliotekernes mange fabelagtige pegebøger om efterår. Her er en række læseforslag på pegebøger, der alle handler om efterår - og som kan give jer stribevis af gode, fælles læseoplevelser:

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Krop

Nu
Snak om de dele, din krop består af. Hvad bruger vi øjnene, maven og fødderne til?

Senere
Tegn omridset af jeres kroppe eller dele af den. Skriv, hvad de forskellige kropsdele hedder.

Sæt ord på de ting, I gør i hverdagen
Voksen: ”Kom, nu skal du i bad. Først vasker vi din ryg, så dine skuldre, arme, hænder og så benene.”