Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK

Forside »

Barnets sproglige udvikling

Børn lærer sproget af deres forældre...

"I er som forældre centrale rollemodeller for jeres barn, fordi I er de personer, jeres barn har de tætteste følelsesmæssige relationer tiI. I er samtidig de personer, der er sammen med jeres barn flest timer i døgnet, og I har derfor mulighed for at tale med jeres barn i mange forskellige situationer hver eneste dag.

Børn lærer sig det sprog, de hører voksne anvende, både ordforråd og vendinger, der kendetegner den enkelte families sprog. De lærer sig også den måde, voksne anvender sproget på, når de taler sammen, og når de fx taler om noget, de har oplevet."

Kilde: Sprogpakken

Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på Emu.dk. Her kan både forældre og professionelle finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn.

TrygFondens Børneforskningscenter har ligeledes valgt at give fri adgang til materialer, der er brugt til arbejdet med basisindsatsen i projektet ”Vi lærer sprog i vuggestuen og dagplejen" (VLS). Disse er primært til den professionelle omkring barnet. Se materialerne her.

Firmaet Sprog og Leg giver adgang til en tekst om turtagning i samtaler. Se den printvenlige tekst her.

Understøttende sprogstrategier

  1. Følg barnets interesse.
  2. Brug åbnende spørgsmål.
  3. Vent på barnets svar.
  4. Fortolk og udvid, hvad barnet siger.
  5. Hjælp barnet med at sætte ord på.
  6. Forklar ord, barnet ikke kender i forvejen.
  7. Relatér til noget, barnet kender.
  8. Udnyt de sproglige kompetencer, barnet har i forvejen.
  9. Ret ikke barnets fejl direkte.
  10. Leg med sproget, når det er muligt.

Hent Sprogpakkens plakat med understøttende sprogstrategier her. Du kan også se Viborg Bibliotekernes lille film om tre af strategierne her.

Barnets sprogudvikling

Film

Fredensborg Kommune har lavet denne lille film om barnets sproglige udvikling, og hvordan man som forældre støtter barnets sprogudvikling.

Bog

Denne lille folde-bog giver et hurtigt overblik over trin i det helt lille barns sprogudvikling. Bogens anden side har billeder, som indbyder til samtale om vokaler - så er man allerede i gang!

Plakat

Hvad skal barnet kunne på de forskellige alderstrin?
Se de forskellige trin i denne oversigt:

Klik på billedet og find en version til print.

App

I app’en ’Lille menneske’ finder I forslag til aktiviteter, legetøj og bøger til barnets forskellige udviklingstrin i alderen 0-3 år. Under hver aldersfane ligger områder som sprog og rytme, bevægelege, samspil og motorik m.m. Der er mulighed for at oprette sit eget barn i app’en og få besked, når barnet kommer ind i et nyt udviklingstrin. Forældrene kan også føre logbog og tilføje milepæle i barnets udvikling. App’ens største styrke er dog de fine små videoklip. Se mere om app’en her.

App’en koster 25 kr. Men forlaget Skalmeje, som står bag app’en, udgiver også hæfterne ’Lille menneske – stor udvikling’, der kan lånes gratis på biblioteket.

Lille menneske - stor udvikling Lille menneske - 3-6 år

Det er de to sundhedsplejersker Hanne Kronborg og Meta Jørgensen, der står bag forlaget. Begge har mange års erfaring med at rådgive om børns udvikling og trivsel.

Flersproget Sprogudvikling

Få overblik over faser og understøttelse af børns tilegnelse af et nyt sprog. Plakaten er udarbejdet af TrygFondens Børneforskningscenter for Undervisningsministeriet. Plakaten er et af flere elementer i Viden Om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever.

Hent plakaten her.

Sitet www.sprogin.dk er målrettet fagpersoner, men forældre kan også have glæde af blandt andet plakaterne, som ligger til fri afbenyttelse. 

Her for eksempel plakaten om flersproget sprogudvikling:

Hent plakaten her.

Lån på biblioteket

Biblioteket har en række gode bøger som overskueligt guider jer gennem barnets sprolige udvikling og beskriver milepælene undervejs. Se et udvalg nedenfor og hent også inspiration i boglisten Kommunikation og sprog.

Se også BørnehaveReolens tema 'Sprog og bogstaver' her, hvor du kan finde ebøger om emnet.

For forældre:

Lille menneske - stor udvikling Lille menneske - 3-6 år

For fagpersoner:

Skab rum for sproglig udvikling: