Der findes masser af gode, sjove og lærerige apps, som kan give jer mange gode stunder sammen.
Hvis leg med tablets og smartphones skal styrke dit barns sprog, så skal du hjælpe dit barn med at sætte ord på billeder og handlinger. Det handler om at sætte sig sammen med barnet og tale om de ting, som barnet oplever på og med sin tablet.
Der er også apps, som I kan bruge til at være kreative sammen. Lav for eksempel jeres egen billedbog med app'en Book Creator. Digitalt - det er for børn giver en vejledning til app'en her.
I kan også lave små film sammen med Film X-app'en. Få flere ideer under Inspiration til aktiviteter her på sprogsporet.dk.
DR Minisjang
Minisjang appen er DRs univers til de allermindste børn i alderen 1 til 3 år. Du kan lege med pindsvinet Børste og finde andre aktiviteter tilpasset aldersgruppen.
DR Minisjang app kan hentes gratis til både IOS og Android.
Når du har hentet appen, ligger alt indhold på din enhed, så du kan bruge appen uden internet. Minisjang universet har også en streaming kanal.
DR Ramasjang
DR Ramasjang er et helt univers for børn i alderen 4 til 8 år, hvor de kan finde spil og oplevelser i en tryg ramme. DR Ramasjang kan hentes som gratis app i både App Store og på Google Play.
Det Vilde Vidunderlige Naturspil er en selvstændig app fra DR Ramasjang.
I spillet kan man lave forskellige verdener med forskellige slags natur og se hvilke dyr, det tiltrækker. Når det bliver nat, kommer nye dyr frem, mens andre sover. Med spillet kan børnene lære om de danske dyr og planter i en naturbog, og med kameraet kan man tage billeder af dyr og planter til at fylde sin naturbog ud med.
Også denne app kan hentes gratis til både IOS og Android.
Kilde: DR.dk
Sangglæde
Vil I gerne have inspiration til musik og sang, så hent Sangglads app og lad dit barn gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn.
App’en giver korte indtalte introduktioner til de grundlæggende funktioner, men har også små finurlige detaljer, som barnet selv må udforske. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper. Forældre eller bedsteforældre kan lege med og lære et par nye sange.
Sangglads app kan hentes gratis i App Store og på Google Play.
Kilde: Sangglad.dk
Apps med gode historier
Spillet ’Den Sultne Larve Aldrigmæt’ er baseret på den skønne klassiker af Eric Carle og tro mod bogen. De mindre børn bliver hurtigt optagede af at sørge for, at den sultne larve leger, spiser og hviler sig. Universet er enkelt, men med mange muligheder for at øge sit ordforråd, hvis man taler med barnet undervejs.
Find den under titlen My Very Hungry Caterpillar i App Store eller Google Play. Fås både i en gratis testversion og fuldt udbygget mod betaling.
Bibliotekernes eReolen har samlet et helt tema om litterære apps, hvor I får en god historie og kan fordybe jer i billederne. Nogle apps er endda interaktive, så I kan være med til at påvirke historien. Se de mange forslag her.
Blandede apps for børn
Spørg efter folderne her på dit bibliotek. Nogle biblioteker har dem også på deres hjemmeside. Her finder du omtale af mange forskellige gode apps til børn.
Digitalt - det er for børn er Vejle Kommunes side for inspiration til virkeliggørelse af deres strategi for arbejdet med digitale medier i det pædagogiske arbejde. Siden er altså tænkt til professionelle, men kan også inspirere forældre. På siden findes både forslag til apps og en række vejledninger til brugen.
Tips til valg af apps
- Se på om app’en har reklamer. Apps helt uden eller med et minimum af reklamer er at foretrække. Hvis der popper reklamer op midt i et spil, kan det virke meget forstyrrende for et lille barn.
- Vurder om app’en er pænt sat op, eller om grafikken virker for hjemmelavet. Det skal helst være så enkelt og letoverskueligt som muligt til det lille barn.
- Gå så vidt muligt efter gratis apps. Er du i tvivl, om du skal købe en bestemt app, så undersøg om der findes en light-udgave, hvor du kun kan bruge dele af app’en og så kan købe dig til resten. Så har du mulighed for at vurdere, om du har lyst til at betale for resten af app’en.
Børnesikring af smartphones og andre enheder
Sidder dit barn alene med en smartphone eller tablet, kan det ske, at der dukker ting op på skærmen, som ikke er egnet for børn. Heldigvis er der hjælp at hente til sikring mod uønsket indhold, selvom ingen funktioner kan give jer fuld garanti.
YouTube
Mange børn er glade for videoer på YouTube. Uanset hvilken enhed du bruger, kan også YouTube med de rette indstillinger gøres mere børnevenlig.
Anbefalinger for skærmbrug
Styr på skærm - se Sundhedsstyrelsens anbefalinger for skærmbrug:
Du kan også hente masser af inspiration og vejledning til at bruge digitale medier med små børn på deførstedigitaleskridt.dk. Medierådet for Børn og Unge står bag projektet og hjemmesiden ’De første digitale skridt’ om digital dannelse for de yngste.
Lån på biblioteket
For forældre:
For fagpersoner: