Barnets sprog - 3 små fif
I denne film får du tre små fif til, hvordan du kan støtte dit barns sprogtilegnelse. De tre fif er nogle strategier, som du kan bruge i dagligdagen for at hjælpe dit barns sprog på vej. Strategierne kan bruges både af forældre og pædagoger/dagplejere.
Animationsfilmen er en del af Sprograketten, som er et samarbejde mellem Viborg Bibliotekerne og Pædagogisk Praksis & Læring - Sprog i Viborg Kommune. Filmen er produceret af Tumblehead, der er en del af Viborgs animationsmiljø.
Filmens tre små fif tager udgangspunkt i tre af de 10 understøttende sprogstrategier fra Sprogpakken. Du finder dem på flere sprog på EMU - Danmarks læringsportal under Undervisningsministeriet.
Gode råd til den daglige samtale med det lille barn
Øjenkontakt og en tæt relation er grundlaget for at give det lille barn et godt sprog. Selvom barnet endnu ikke selv kan tale, er det vigtigt, at du taler til det og afventer en reaktion fra barn. Du støtter barnet ved at tolke dets signaler og sætte ord på, indtil barnet selv kan tale.
Talehørelærerne i Herning Kommune giver her 10 gode råd til at bruge sproget i hverdagen sammen med det lille barn.
De gode råd er lige til at printe og hænge op.
Hent plakaten med sprogstimuleringsråd her.
Gode råd til den daglige samtale med det lidt større barn
Vær tilstede, brug sanserne og find på historier sammen. Det er mellem de gode råd fra projektet Familiesprog, som er udviklet i samarbejde mellem familier og biblioteker.
Bag Familiesprog stod Køge, Gentofte og Stevns Bibliotekerne. Projektet blev udviklet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Du finder her deres gode råd og tips til mere sprog i familien.
Se også hele kataloget Ordspilopper.
Hent inspiration på biblioteket
På mange biblioteker kan du gratis hente emnefolderen Stimuler dit barns sprog, som også frit kan downloades fra mange bibliotekers hjemmesider. Her finder du masser af gode tips til bøger og sprogstimulering - lige til at gå til.
5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog
Få overblik over faser og understøttelse af børns tilegnelse af et nyt sprog. Plakaten er udarbejdet af TrygFondens Børneforskningscenter for Undervisningsministeriet. Plakaten er et af flere elementer i Viden Om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever.
Hent plakaten "5 faser i tilregnelsen af et nyt sprog" her.
Hurtige tips til dialogisk læsning med børn
Vi har samlet tips til en hyggelig læsestund, hvor barnet selv kommer til orde. De gode råd er delt op i før, under og efter jeres læsning. I finder også forslag til gode bøger at læse sammen. De fleste er serie-bøger, så I kan finde flere bøger med den hovedperson, som bliver jeres favorit.
Plakaten er lige til at printe og hænge op.
Hent plakaten "Hurtige tips til dialogisk læsning med børn" her.
Gør det lettere - gør det sværere
Det er vigtigt, at du tilpasser dit sprog og dine spørgsmål til barnets sproglige udvikling. Læringsstigen giver nogle gode greb til at gøre det lettere og gøre det sværere for barnet. Læringsstigen her er en del af materialet til basis-indsatsen fra Vi lærer sprog ved TrygFondens Børneforskningscenter.
Hent pdf'en "Læringsstigen" her.