Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Sprogsporet flytter

I løbet af oktober 2023 flytter sprogsporet, og bliver en del af læsesporet.dk.
Vi bliver således en del af en større sprog- og læseindsats, ikke kun for børn i alderen 0-6 år, men også for børn i skolealderen og voksne. Er du tilmeldt sprogsporets nyhedsbrev, vil det fra oktober have læsesporet.dk som afsender, men stadig have masser af relevant indhold for dig. Vi glæder os til at se dig på læsesporet.dk!

Forside »

Knæk læsekoden sammen

Længe før skolestart kan du hjælpe børn til at blive gode læsere ved at gøre tegn, skrift og bøger til en naturlig del af hverdagen.

Børnehavebarnet kan sagtens lære at genkende tegn – både tal, bogstaver og symboler.

Gør opmærksom på tegn, når I møder dem. På navneskilte, på mælkekartoner og i gadebilledet. Barnet skal forstå, at man kan bruge tegn til at kommunikere. At tegn kan skabe interaktion. Hvad betyder det, når man sætter en smiley i en sms? Eller når Mor lægger en seddel med et hjerte i madkassen?

Lad tidligt børnebøger ligge fremme, hvor børnene tit sidder. Gerne både i stuen og køkkenet, hvor I også selv opholder jer. Så kan I sammen tale om det, der sker på siderne.

Aarhus Kommune står bag en lille film om, hvordan man som forælder kan støtte sit barn i at være opmærksomhed på tal, former og andre matematiske begreber i hverdagen. Se filmen Matematisk opmærksomhed - en del af din og dit barns hverdag.

Cykelturen Trekant Vi er i den forkerte bog! Brug din fantasi Bogstavtyven

"De tre alfabeter" - form, navn og lyd

Det er vigtigt for den senere læsning, at barnet efterhånden lærer at genkende bogstaver og forbinder dem med navn og lyd. For eksempel at tegnet B hedder "b" og angiver lyden [b̥]. Tal om hvad de forskellige tegn betyder og sæt lyd på. Det danske sprog har 40 vokallyde alene, så der er mange lyde at få styr på.

Når I læser bøger sammen, er det en god idé at pege på teksten, mens I læser. Det hjælper barnet til at forstå, at der er en sammenhæng. Tal om historien både undervejs og bagefter.

Lad også gerne barnet selv "legeskrive" små beskeder eller huskelister.

Børnene lærer at læse og skrive i skolen. Men derhjemme kan forældrene bakke op ved at gøre bøger og læsning til en hyggelig og naturlig del af jeres liv. Det gør du ved at have bøger i hjemmet, læse og skrive sammen.

Jeg er klar! Jeg kan også skrive!

På biblioteket kan du få hjælp til at låne bøger, som passer til barnets alder.

På mange biblioteker kan du også gratis hente emnefolderen Knæk Læsekoden, som også frit kan downloades fra mange bibliotekers hjemmeside. Her finder du masser af gode titler og tips til at knække læsekoden sammen.

Bøger med tal og bogstaver

Børn skal både lære at skelne og gengive bogstaver og tal. Der findes både klassiske og nye bøger med tal og bogstaver. Her ser du et udvalg:

Halfdans abc med musik cd. Halfdans abc ABC Alfreds autoalfabet

Min første talbog Hvor bor Kanin? Vitello

Bøger med billed-ord

Karla Kat skal i skole Karla Kat skal flytte Matilde Mus på ferie Matilde Mus laver mad

Pelle & Ronja - oprydningsfesten Pelle & Ronja - frø og sutterne

De 120 mest brugte ord

Hele herligheden

ABC Sigurds ABC Sigurds lille skole Så er der serveret, hr. Struganoff

Tal & fingre Gæt et bogstav Alfabet-atlet Tal-atlet

Lili tæller til 10 Drengen der talte alting Vitello Hele herligheden

Andre skrifttegn

Hvis I derhjemme eller i dagtilbuddet bruger andre skrifttegn, så gør også dem synlige og tilgængelige i barnets hverdag. For eksempel kan man få alfabetplakater med andre alfabeter end det latinske.

Der er masser af inspiration at hente i projektet Biliteracy i Børnehaven i Aarhus Kommune 2011-2012. Projektet videreførtes i 2012 – 2014 under overskriften Biliteracy i børnehavens hverdag.

I filmen ses, hvordan man i den integrerede institution Tumlehøjen i Aarhus Vest har arbejdet med at integrere opmærksomhed på skrift på flere sprog i hverdagens pædagogiske praksis.

Læs også artiklen Biliteracy i børnehaven – at inddrage skrift på flere sprog i børnehavens hverdagspraksis fra tidsskriftet Viden om Literacy (18/2015).

Se også Modersmål/Native language her på siden.

Aktiviteter med tal og bogstaver

Brug kroppen til at lære tal og bogstaver

Det kan være godt at involvere hele kroppen, når man lærer nyt - også når det handler om sprog, sproglyde og skrifttegn. Titlerne nedenfor handler specifikt om tal og bogstaver, men der er mere inspiration til at få hele kroppen med lige her: Krop og bevægelse.

Se også artiklen om et forskningsprojekt mellem Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og Nationalt Videncenter for Læsning: Bevægelse kan booste børns kendskab til bogstavlyde (2022). 

Alfabet-atlet Tal-atlet

Med Lotte Sallings bog 'ALFABET-ATLET' (2018) kan børnene lære alfabetet at kende med kroppen og lege bogstaverne ind med rim og motorik, både sammen og hver for sig. Der er et vers til både store og små bogstaver i hele alfabetet. Vi har her fået lov at bringe de fine kropsbogstaver, tegnet af Dina Gellert. Lige til at printe og bruge som billedkort - for eksempel i en skumterning med billedlommer. Klik på billedet for at hente hele alfabetet:

Alfabetatlet

Lotte Salling har også udgivet bogen 'TAL-ATLET' (2019) med forslag til øvelser, hvor man former tal og geometriske figurer med kroppen.

En ABC historie på 29 vers. ABC

Kender du Dina Gellerts billedbogs-ABC om den lille badeand, der stikker af fra Annas badekar og drager ud på eventyr? Til bogen medfølger en A-B-CD med musik af Sille Grønberg og Palle Windfeldt.

Nu kan I opleve musik og bog på en række små film. Klik ind og lær alfabetet med Sille & Palle – enten med bogen i hånden eller ved at nyde Gellerts farverige illustrationer i videoerne.

Apps om bogstaver og læsning

Børnebibliotekar Kathrine Bach Pachniuk driver bloggen 1000bøger. Her findes indlægget Bogstavjagt - 6 gode apps til at lære at læse (og lære bogstaver), som gennemgår en række apps med emnet bogstaver og læsning.

Find læsefidusen derhjemme

Dansklærerforeningen har denne side, hvor forældre til de yngste skolebørn kan finde Læsefidusens gode råd til, hvordan man kan arbejde med læsning og skrivning derhjemme.

Selvlæsning

Når barnet selv skal til at læse, kan du støtte barnet ved at tale om bogen både før, under og efter læsning.

Før læsningen kan I tale om bogens forside. Hvad er titlen, og hvad forestiller illustrationen? Hvad mon bogen handler om?

Under læsningen kan du hjælpe, hvis barnet går i stå. Er der billeder på siden, som måske kan fortælle noget om ordene? Måske hjælper det at sige bogstavernes lyde eller dele ordene op i stavelser? Tal gerne om det, hvis historien minder barnet om noget, som I har oplevet.

Efter læsningen kan I tale om bogen sammen. Har I læst andre bøger om samme emne? Læs gerne bogen igen, og bring den på bane, hvis I oplever noget, der minder om. ”Åh ja, det var jo ligesom i bogen, du læste…”

eReolen

eReolen er bibliotekernes tilbud om e-bøger og netlydbøger. Se her i videoen, hvordan I bruger siden.

eReolen Go er en selvstændig side under eReolens brand, der indeholder alle børnematerialer fra eReolen, og hvor der formidles særligt til børn og unge i alderen 7-14 år.

Sommerbogen

Fra dit barn er fyldt 6 år, kan det deltage i bibliotekernes læse-initiativ Sommerbogen. Ved at læse 3 bøger i sommerferien og løse mindst 10 sjove udfordringer, deltager barnet i lodtrækningen om en af de 3 hovedpræmier, hvor man får lov at tømme en boghandel på 5 minutter. Se mere her

READ – Vejledninger og film på flere sprog

Der er mange flere tips at hente for dig, der gerne vil hjælpe dit barn til en god læsestart. Ved af følge linket nedenfor, finder du en række gode råd til at understøtte læsningen.

READ er målrettet de de 0-3 årige, de ældste børnehavebørn, samt elever i 0., 1. og 2. klasse.

Du kan finde film, vejledninger og andre materialer, der giver inspiration til læsningen målrettet de forskellige aldersgrupper.

Børn og Unge i Aarhus har gennemført forskningsprojektet READ i samarbejde med TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og VIA University College.

Materialerne er tilgængelige på dansk, engelsk, arabisk, farsi, pashto, polsk, rumænsk, somalisk, tyrkisk og vietnamesisk.

Find materialerne her.

Vælg først barnets klassetrin. Herefter kan du vælge sprog.

Inspiration til gode bøger at læse selv

Hos READ finder du også masser af inspiration til den første læsning.

Se mere her.

Skriftligt miljø i dagtilbuddet

Mere end ABC Fysiske sprogmiljøer Sproghistorier Læs og skriv med små børn

Grib skriften! - i dagtilbuddets børnefællesskaber Biliteracy i børnehaven Tidlig skrift i Æblehaven Små børns sprog og læsning

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Løbe

Nu
Lad som om I er dyr, der løber. Det kunne være en løve, en struds eller en langsom skildpadde.

Senere
Lav små konkurrencer med forskellige former for løb. Hvem kommer først? Hvor hurtigt løber I?

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Nøj, du løber hurtigt. Du er helt forpustet, når du løber så stærkt.”