Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Modersmål / Native language

Dansk Engelsk

Sprog er en gave fra mor og far

Se filmen "Sprog er en gave fra mor og far" her.
(kan ses på bl.a. polsk, arabisk, somali og engelsk)

Denne film er til forældre til tosprogede børn. Jeres barn klarer sig bedre i skolen, når det kan mange ord. Det viser flere undersøgelser. Det forventes at børn kan 10.000 danske ord inden skolestart. Så det er vigtigt at komme tidligt i gang.

Man lærer et sprog ved at bruge det. I skal derfor tale meget med jeres barn. Når man kan et ord på ét sprog, så er det lettere at lære det på andre sprog.

I denne film viser pædagoger og forældre eksempler på, hvordan I kan støtte jeres barn. Tal med pædagogerne, hvis I har spørgsmål om jeres barns sprog. At udvikle børnenes sprog er et fælles ansvar for forældre og pædagoger. Som forældre kan I gøre en stor forskel.

Filmen er produceret af Filmkompagniet med støtte fra Udlodningsmidler, Undervisningsministeriet og Københavns Kommune.

Kilde: Lyngby Taarbæk Kommune

Fagtesange fra nær og fjern Her i børnehaven Prinsessehistorier fra hele verden 365 ord

Mina opdager en ny verden Min helt egen billedordbog på engelsk 1001 danske ord 1001 arabiske ord

1001 persiske ord Nour og Noras første dag i børnehave Vores store, farverige verden

Tal sproget frem

Aarhus Kommune står bag en række film om at tale med sit barn. De små sprogvideoer findes på dansk, vietnamesisk, tyrkisk, somali, daari, arabiskpashto, kurdisk og engelsk

Materialer på flere sprog

Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på Emu.dk. Her kan både forældre og professionelle finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn. Mange materialer er oversat til flere sprog. Se mere her.

Flersproget sprogudvikling

5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog

Få overblik over faser og understøttelse af børns tilegnelse af et nyt sprog. Plakaten er udarbejdet af TrygFondens Børneforskningscenter for Undervisningsministeriet. Plakaten er et af flere elementer i Viden Om sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever.

5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog

Hent plakaten her.

Sprogin.dk

Sprogin.dk er en side om sprogudvikling målrettet fagpersoner, men forældre kan også have glæde af plakaterne, som ligger til fri afbenyttelse. Herunder en plakat om myter vs. fakta om flersproget sprogudvikling.

Inspiration

For at øge læselysten og gøre læseoplevelsen nemmere for voksne og deres børn, har BiblioteksCenter for Integration lavet en folder, der giver gode råd til, hvordan man kan sætte sig sammen med børn og læse.

Folderen findes på tre sprog: arabisk, persisk og tyrkisk. 

Den henvender sig både til forældre, pædagoger og børnebibliotekarer. Se pjecen her.

Børnebøger som lydbøger på flere sprog

SPELL står for Sprogtilegnelse via legebaseret læsning (Structured Preschool Effort for Language and Literacy). I forbindelse med et forskningsprojekt kan ti børnebøger i SPELL-projektet høres som lydbøger på de 7 forskellige sprog: arabisk, engelsk, somalisk, tyrkisk, tysk, urdo og vietnamesisk. Hør dem her.

Forsknings-projektet er udført af en række forskere ved Center for Børnesprog i samarbejde med flere internationale forskere.

Når dit barn skal læse selv

READ – Vejledninger og film på flere sprog

Når barnet selv skal læse, så kan du hjælpe både før, under og efter læsning. Ved af følge linket nedenfor, finder du en række gode råd til at understøtte læsningen.

READ er målrettet de 0-3 årige, de ældste børnehavebørn, elever i 0., 1. og 2. klasse, samt elever på mellemtrinnet.

Du kan finde film, vejledninger og andre materialer, der giver inspiration til læsningen målrettet de forskellige aldersgrupper.

Børn og Unge i Aarhus har gennemført forskningsprojektet READ i samarbejde med TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og VIA University College.

Materialerne er tilgængelige på dansk, engelsk, arabisk, farsi, pashto, polsk, rumænsk, somalisk, tyrkisk og vietnamesisk.

Find det hele her (Vælg først barnets klassetrin, og herefter sprog)

Lån bøgerne på biblioteket

Vi har børnebøger på mange forskellige sprog på bibliotekerne.

Hvis vi ikke har en bestemt bog, kan du selv bestille den fra et andet bibliotek på Bibliotek.dk eller Verdensbiblioteket.dk.

Du kan også tale med personalet på dit lokale bibliotek. Vi vil altid gerne hjælpe.

eReolen Global er din adgang til E-bøger og lydbøger på engelsk fra de danske biblioteker. Der er titler for både børn og voksne. Hvis du bruger app’en kan du downloade titlerne og have dem med på farten. Adressen på websitet er ereolenglobal.dk og app’en findes til iOS, Android og Windows. App’en hedder ”Libby”.

Verdensbiblioteket.dk er verdens første digitale verdensbibliotek.

Her finder du gratis streaming af musik, film og bøger på mere end 10 forskellige sprog, bl.a. arabisk, bosnisk, kroatisk, serbisk, hindi, panjabi, polsk, urdu, persisk, tamil, tyrkisk, vietnamesisk.

For at logge ind skal du bruge enten Nem-ID eller dit personlige bibliotekslogin.

 

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Stor/lille

Nu
Gå skiftevis som en stor elefant og som en lille mus. Sæt lyd på. Hvad siger en elefant? Hvad siger en mus?

Senere
Find fem ting, der er af forskellig størrelse. Snak om, hvilken ting der er størst, og hvilken der er mindst.

Ret ikke dit barns fejl direkte, men gentag sætningen korrekt
Barn: ”Musen er lillere end en elefant.” Voksen: ”Ja, musen er mindre end en elefant.”