Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev April 2021

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Ud i naturen

Når foråret melder sig er der snart udsigt til at vi kan smide det tunge vintertøj og bevæge os mere frit. Med foråret kommer tiden med de fine lyse farver, hvor alt begynder at spire og springe ud.

Brug naturen til at snakke om farveskift fra de brune blade, den hvide sne, den sorte jord til de gule påskeliljer, de lysegrønne blade og det grønne græs. 

Brug sanserne til at føle kulden om morgenen og varmen fra solen op af dagen. Mærk blæsten i håret og forskellen på at sidde i ly for vinden og at være ude i den stærke blæst.

Når vi bevæger os ude i naturen, om det er den natur, vi har lige omkring daginstitutionen, eller vi besøger en skov, en strand eller en park, så er det en oplagt mulighed til at tale med børnene om alt det vi ser og mærker omkring os.

Fælles opmærksomhed udvikler sproget

Vigtigst af alt er det at vi voksne følger barnets opmærksomhed på de ting, der interesser barnet på turen ud i naturen. Vi kan som voksne være opmærksom på det ”fælles tredje”, som børnene kan have fælles opmærksomhed om.

Vi kan sætte en samtale i gang, hvor børnene kan bidrage med deres fortælling og erfaring. Det kan f.eks. være om en lille blomst man finder i naturen, der kan give anledning til at snakke om dufte og farver. Det er en oplagt mulighed til at spørge ind til børnenes egne oplevelser om det vi har opmærksomhed på, og gerne få børnene til at dele deres opmærksomhed med hinanden.

Den fælles opmærksomhed mod en orm eller et træ er en oplagt mulighed for at lære barnet nye ord om det det vi ser. Den fælles opmærksomhed giver barnet chancen for at træne sin evne til dele egne tanker og iagttagelser med andre - måske ved hjælp at de nye ord barnet lige har fået fortalt af den voksne.

Biblioteket har masser af bøger om forår – se f.eks. disse:

Lottes forår

I bogen her kan I læse mere om fælles opmærksomhed:

Vil I dykke mere ned i emnet, kan I også følge disse links:

Kommunikation og sprog : Viden og inspiration til at arbejde med læreplanstemaet, Danmarks Evalueringsinstitut & Børne- og Undervisningsministeriet, 2020

Sprog er en måde at forstå verden på af Pia Thomsen, Dafolos Læringsportal, 2009

Nonverbal kommunikation af Nanett Borre, motorikogsprog.dk, 2016

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Skrive

Nu
Opdag alle de steder, hvor der er ord og skrift; på vejskilte, på opslagstavlen og på tøj. Hvad står der?

Senere
Leg, at I er postbude, der skal aflevere breve. Skriv selv brevene. Lad dit barn ”legeskrive” navn og adresse.

Oplevelser med skrift før skolestart gør det lettere at lære at skrive
Involver dit barn i det, du skriver. Peg på ordene, og sig, hvad der står. Voksen: ”Se, her står der Jakob, og her står der Aarhus.”