Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Nyhedsbrev Maj 2022

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

Sprogfitness

Endelig er Sprogfitness tilbage som et stort event! Efter to år med restriktioner er bibliotekerne klar igen fredag den 6. maj med et brag af en sprogfitnessdag, som 51 kommuner har tilkendegivet at bakke op om.

Sprogfitness er for de ældste i børnehaven, 0. klasserne og indskolingen. Sprogfitness er fyldt med sjove og lærerige sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring - samtidig med, at børnene får bevæget sig.

Sproglegene understøtter kropslige læringsstile, samarbejde og sociale kompetencer. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort. Dem finder du dels på sprogsporet.dk og dels på læsesporet.dk sammen med en beskrivelse af legene. Andet anskaffes på egen hånd – fx kegler eller kosteskafter.

På selve Sprogfitness-dagen vil tusindvis af børn mødes i parker og på plæner for at lege sproget ind i kroppen. Men legene kan bruges året rundt i alle mulige sammenhænge.

Sprogfitness startede i 2013 som et projekt, der fik støtte af Slots- og Kulturstyrelsen. Sprogfitness er et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN pædagog- og læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye lege. Lyt her til podcasten fra Nationalt Videncenter for Læsning: Sprogfitness: Sproget skal motioneres (sept. 2021)

BOGglad

Landet over har bibliotekspersonale lige nu travlt med at bestille og pakke bøger i de 78 kommuner, som har fået tildelt midler fra BOGglad-puljen, ligesom der afvikles og planlægges forløb med børn og pædagoger.

Puljens formål er at understøtte og stimulere børns adgang og lyst til litteratur, ved at materialer indkøbes, aktiveres og gøres let tilgængelige i de institutioner, hvor børn færdes – både i dagtilbud og klubber.

Læs videre på slks.dk, hvis du vil vide mere om det politiske initiativ, som ligger bag BOGglad.

Uanset om institutionerne har fået del i puljen, kan de altid hente masser af inspiration til læsning på sprogsporet.dk/bogglad.

Sprog fitness lege

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Let

Nu
Prøv at løfte forskellige ting. Det kan være tasker, stole og papir. Er tingene lette eller tunge?

Senere
Leg med lette ting såsom balloner og sæbebobler. Pust vatkugler hen over bordet eller fjer op i luften.

Tal med dit barn, selvom barnet endnu ikke selv kan tale
Det er ved at lytte til andre, der bruger sproget, at dit barn lærer både ord og grammatik.