Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Sprogsporet flytter

I løbet af oktober 2023 flytter sprogsporet, og bliver en del af læsesporet.dk.
Vi bliver således en del af en større sprog- og læseindsats, ikke kun for børn i alderen 0-6 år, men også for børn i skolealderen og voksne. Er du tilmeldt sprogsporets nyhedsbrev, vil det fra oktober have læsesporet.dk som afsender, men stadig have masser af relevant indhold for dig. Vi glæder os til at se dig på læsesporet.dk!

Forside »

Nyhedsbrev September 2023

Forældre 0-3 årForældre 3-6 årDagtilbud 0-3 årDagtilbud 3-6 årBibliotekerAndre faggrupper

”Hvoffer dit og hvoffer dat…” Mange kender historien om Spørge Jørgen, der plagede alle med sine spørgsmål. Desværre ender det skidt for Spørge Jørgen, som får smæk og bliver lagt i seng. Heldigvis er tiderne skiftet. Vi ved, at børns nysgerrighed og lyst til at udforske verden skal opmuntres. Vi forsøger at se verden fra barnets perspektiv. Det giver barnet tryghed og selvværd at blive forstået og imødekommet. På samme måde skal børnenes spørgsmål også modtages med åbenhed og indlevelse.

Som forældre behøver I ikke at være eksperter. I kan sagens understøtte jeres barns lyst og trang til at få større viden alligevel. For de 3 til 6-årige findes der illustrative fag- og billedbøger, der tager fat på at forklare naturvidenskabelige emner fx i forhold til årsag, virkning og sammenhænge:

Mange børn er naturligt interesserede i tal, så gå endelig på opdagelse Alt kan indgå i en historie og blive talt! På den måde bliver talrækken leget ind ved hjælp af sange, rim, remser og fortællinger. Børnene elsker det. De viser med fingrene, hvor gamle de er. Voksne kan vise med fingrene, hvor mange gange barnet skal sove før en spændende oplevelse. I kan også inddrage tallene, når I fx skal have frokost derhjemme: Lad jeres barn tælle bestik og tallerkner, så bordet bliver flot dækket. Hvis I skal en tur i svømmehallen, så råb ’10, 20, 30’ og prøv at dykke ned under vandet på 100! Leg tallene ind i hverdagens samtaler, gøremål og aktiviteter, så bliver det sjovt at lære!

Også teknik fascinerer! Børn vil gerne ’se med fingrene’ og gøre erfaringer. Grib den interesse! Prøv fx sammen at skille en gammel støvsuger ad. Det er spændende at se, hvad der er inden i. Snak om hvad tingene er beregnet til, og hvad de forskellige dele hedder; fx slange, støvsugerpose, knap og ledning. I kan låne aldersvarende børnebøger på biblioteket om teknik. Find et rart sted at sidde med bøgerne, søg svar på børnenes spørgsmål og bliv klogere i fællesskab.

Gå til forsiden for at se indhold fra din egen kommune

Tidligere nyhedsbreve

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Løbe

Nu
Lad som om I er dyr, der løber. Det kunne være en løve, en struds eller en langsom skildpadde.

Senere
Lav små konkurrencer med forskellige former for løb. Hvem kommer først? Hvor hurtigt løber I?

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Nøj, du løber hurtigt. Du er helt forpustet, når du løber så stærkt.”