Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Ordblindhed

ordblindhed.dk formidles viden om tilbud og støtte for både børn, unge og voksne med ordblindhed. 

Under fanen ’Børn’ finder du blandt andet information om tidlig indsats.

Siden er skabt i samarbejde mellem Børne- og Undervisningsministeriet, NOTA, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Socialstyrelsen.

Ordblindeforeningens hjemmeside gives ideer til ordblinde forældre omkring læsning med deres børn.

Hjemmesiden Etlivsomordblind.dk tilbyder generel vejledning til ordblinde. På siden er alt indhold skrevet af ordblinde. Som forælder vil man ikke mindst kunne få glæde af Ordtavlen, som henviser til forskellige it hjælpemidler.

På Kængurulommen kan du høre ordblinde forældre fortælle, hvordan de læser med deres børn.

Lytte-læseplakat

Læsesucces for ordblinde børn – et tværfagligt samarbejde om ordblinde børns læseudvikling er et landsdækkende projekt, der gennemføres i samarbejde med 12 skoler fra 12 kommuner og landets seks professionshøjskoler.

Målet er, at alle voksne omkring det ordblinde barn udvikler faglige og pædagogiske redskaber, så de kan sikre barnet varigt forbedrede muligheder for at deltage i skole- og samfundsliv.

I projektet arbejder man med tre kategorier af læsning:

  • At se-læse med øjnene (afkode)
  • At lytte-læse (bearbejde, forstå og huske)
  • At lytte-se-læse, som er en kombination af de to andre måder at læse på, hvor man følger med i teksten, samtidig med at man lytter til oplæsningen.

Alle tre måder at læse på skal trænes af den ordblinde elev; men lyttelæsningen er en læsemåde, som kan foregå hjemme alene med støtte fra forældrene. Derfor har Thomas Roed Heiden, lektor ved UC Lillebælt, og Marianne Samuelsson Laursen, adjunkt ved UC Nord, udviklet en lytte-læseplakat henvendt til forældre til ordblinde børn.

Hent plakaten som pdf ved at klikke på billedet.

Kilde: Nationalt Videncenter for Læsning

Oplæsningsprogram

Digitaliseringsstyrelsens adgangforalle.dk er et gratis oplæsningsprogram, som kan benyttes til hjemmesider. Man installerer selv programmet på sin pc.

Lån på biblioteket

Få lydbøger, e-bøger eller punktbøger fra Nota.dk, hvis du er ordblind, synshandicappet eller har et handicap der gør, at du ikke kan læse almindelig trykt tekst.

Bogen her henvender sig til forældre med et barn, som er ordblind. Som titlen siger, er fagfolk velkomne til at læse med.

Ordblindhed

Nedenfor kan du desuden se og låne to bøger om at være ordblind. Begge bøger egner sig til højtlæsning for børn fra 6-7 år og op, samt til voksne der gerne vil forstå, hvordan det er at være ordblind.

Skal jeg fortælle dig om ordblindhed?

Skal jeg fortælle dig om ordblindhed? 

Pigen Sara er ordblind. Hun fortæller om hvad ordblindhed er, hvordan det føles at være ordblind, hvilke problemer ordblindhed medfører og hvordan omgivelserne kan hjælpe børn med ordblindhed.

Michael og Bogstavbjerget

Michael og Bogstavbjerget

Bogstaverne driller Michael. De tårner sig op og bliver til et helt bogstavbjerg. Kan Michael nå toppen, besejre bjerget og lære at læse?

Hør de første sider af Michael og Bogstavbjerget her:

Michael og Bogstavbjerget Ordblindhed

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Stor/lille

Nu
Gå skiftevis som en stor elefant og som en lille mus. Sæt lyd på. Hvad siger en elefant? Hvad siger en mus?

Senere
Find fem ting, der er af forskellig størrelse. Snak om, hvilken ting der er størst, og hvilken der er mindst.

Ret ikke dit barns fejl direkte, men gentag sætningen korrekt
Barn: ”Musen er lillere end en elefant.” Voksen: ”Ja, musen er mindre end en elefant.”