Børn er fra fødslen opmærksomme på lyd og rytme. Det er trygt at høre mors og fars stemmer, men det er også stimulerende for sproget, når I synger for og med børn - hvad enten det er i familien eller i dagtilbud.
Børns lydlige opmærksomhed skærpes blandt andet af de mange rim, som typisk indgår i børnesange. Børnene både elsker og lærer af de mange gentagelser, som kan hjælpe dem til at opbygge et ordforråd. Ligesom systematikken i vers og musik understøtter barnets grammatiske udvikling. Brug af fagter og små rytmeinstrumenter hjælper til at få hele kroppen med i aktiviteten. Og så er det både hyggeligt og sjovt at synge sammen!
Har I ingen instrumenter, kan I selv lave små rasleæg af paprør fra køkkenrulle/toiletpapir eller plasticæg med grødris eller andet fra køkkenskabet. Få meget mere inspiration her på siden.
Musikvideoer for børn
Sangskattekisten er et musikalsk sprogstimuleringsprojekt udviklet af Aarhus Musikskole i samarbejde med Børn & Unge, Aarhus Kommune.
På sitet sangskattekisten.dk kan du lytte til nogle af de gode gamle børnesange ved at klikke på videoikonerne. Du kan også læse om, hvorfor sang og musik er så vigtigt, når det kommer til at lære sprog.
Sangglad
Projektet Sangglad har med støtte fra Nordea-fonden etableret 100 certificerede Sangglad-daginstitutioner over hele landet. En Sangglad daginstitution er en institution, hvor personalet kan noget særligt med sang og hvor sang er en integreret del af hverdagen.
På projektets hjemmeside finder du videoer med sange og ekstra-materialer fra “Min lille Sang(glad)Bog” - lige til at synge med på. Besøg også siden LEGE med klippe- og maleark der hører til sangene.
Sangglad Mini
Sangglad Mini er et samarbejde med 300 dagplejer og 60 vuggestuer om at blive Sangglade dagtilbud. Som en del af Sangglad Mini udvikler Sangens Hus konceptet Sangglad Familie i 20 kommuner og afholder den årlige Små Synger Sammen-dag.
Sangglad Mini er for vuggestuer og dagplejer, der ønsker at give sangen en helt central plads i børnenes dagligdag. Sangglad Mini er et udviklingsforløb for det samlede pasningstilbud og et uddannelsesforløb for de professionelle voksne, som børnene har deres dagligdag sammen med. Se mere på projektets hjemmeside.
Sangglad app
Sangglads app kan hentes gratis i App Store og på Google Play. Her kan I gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn.
App’en giver korte indtalte introduktioner til de grundlæggende funktioner, men har også små finurlige detaljer, som barnet selv må udforske. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper. Forældre eller bedsteforældre kan lege med og lære et par nye sange.
Kilde: sangglad.dk
Fagtesange
Fagter kan understøtte sangene for både små og store. Der er masser af inspiration at hente for eksempel i den meget roste app Fagtesangbogen. App’en fås til både Android og IOS, og de første 2 sange er gratis. Herefter kan flere sange tilkøbes.
Besøg også DR Minisjang - et univers for børn i alderen 1 til 3 år.
Find mere inspiration til at lege med krop og bevægelse her.
Sanglege
Oldemors Sanglege er en samling af gamle, kendte sanglege, der får nyt liv med Musikflyveren, som i samarbejde med Børnekulturhuset i Aarhus og Favrskov Musikskole har produceret lydoptagelser og videoer, som inspirerer til at bruge legene med børnehavebørn. Du finder også et sanghæfte med legebeskrivelser.
Sanglegene er indspillet af Musikflyveren, som også skriver ny børnemusik. Sangene kan høres i fuld længde her og på Spotify:
Find det hele samlet her: oldemorssanglege.dk
Oldemors Sanglege er et projekt støttet af Region Midtjylland og BUPL.
Leg med lyden med Nomerne
Tegner og forfatter Jan Kjær står bag de populære Nomerbøger. Her inviterer han børnene til at komponere deres egen musik med Nomernes orkester – leg med lige her.
Find flere andre ideer til aktiviteter med Nomerne på Jan Kjærs hjemmeside.
Inspiration
Bibliotekernes hjemmeside for musik, bibzoom.dk, har en artikel om vigtigheden af musik, når det gælder børn og sprogtilegnelse. Den kan læses her.
Dorte Nørgaards bog og CD, der omtales, kan selvfølgelig lånes på biblioteket.
De Små Synger
"Hvordan er det nu lige den lyder..."
Det er så hyggeligt at sidde sammen omkring en sangbog, og nu er der hjælp at hente fra YouTube-kanalen her, hvor du kan høre klavergangen til alle sangene fra klassikeren De Små Synger.
Lån Sangbogen & CDen på biblioteket.
Babyrytmik
Lav babyrytmik hjemme på stuegulvet guidet af Cecilie Angelbrecht Heick. Lån DVDen på biblioteket.
Se klip fra DVD'en her:
Lån på biblioteket
Ligesom med bøger, kan du også låne musik og mange andre ting på biblioteket. Når du er oprettet som låner, kan du sidde i ro og mag hjemmefra og bestille det, du har lyst til.
Så får du en SMS eller en email, når du kan hente de bestilte ting på biblioteket nærmest dig.
Få mere inspiration med boglisten Kultur, æstetik og fællesskab.
Småbørnenes favoritter De små synger sanglege
For fagpersoner:
Se også artiklen Sang og kommunikation i vuggestuen/ Irene Salling ; Viden om literacy nr. 28, 2020