Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sang og musik

Musikvideoer for børn

Sangskattekisten er et musikalsk sprogstimuleringsprojekt udviklet af Aarhus Musikskole i samarbejde med Børn & Unge, Aarhus Kommune.

På sitet sangskattekisten.dk kan du lytte til nogle af de gode gamle børnesange ved at klikke på videoikonerne. Du kan også læse om, hvorfor sang og musik er så vigtigt, når det kommer til at lære sprog.

Sangglad

Projektet Sangglad har med støtte fra Nordea-fonden etableret 100 certificerede Sangglad-daginstitutioner over hele landet. En Sangglad daginstitution er en institution, hvor personalet kan noget særligt med sang og hvor sang er en integreret del af hverdagen. 

projektets hjemmeside finder du videoer med sange og ekstra-materialer fra “Min lille Sang(glad)Bog” - lige til at synge med på. Besøg også siden LEGE med klippe- og maleark der hører til sangene.

Sangglad Mini

Sangglad Mini er et samarbejde med 300 dagplejer og 60 vuggestuer om at blive Sangglade dagtilbud. Som en del af Sangglad Mini udvikler Sangens Hus konceptet Sangglad Familie i 20 kommuner og afholder den årlige Små Synger Sammen-dag.

Sangglad Mini er for vuggestuer og dagplejer, der ønsker at give sangen en helt central plads i børnenes dagligdag. Sangglad Mini er et udviklingsforløb for det samlede pasningstilbud og et uddannelsesforløb for de professionelle voksne, som børnene har deres dagligdag sammen med. Se mere på projektets hjemmeside.

Sangglad app

Sangglads app kan hentes gratis i App Store og på Google Play. Her kan I gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn.

App’en giver korte indtalte introduktioner til de grundlæggende funktioner, men har også små finurlige detaljer, som barnet selv må udforske. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper. Forældre eller bedsteforældre kan lege med og lære et par nye sange.

Kilde: sangglad.dk

Fagtesange

Fagter kan understøtte sangene for både små og store. Der er masser af inspiration at hente for eksempel i den meget roste app Fagtesangbogen. App’en fås til både Android og IOS, og de første 2 sange er gratis. Herefter kan flere sange tilkøbes.

Find mere inspiration til at lege med krop og bevægelse her.

Leg med lyden med Nomerne

Tegner og forfatter Jan Kjær står bag de populære Nomerbøger. Her inviterer han børnene til at komponere deres egen musik med Nomernes orkester – leg med lige her.

Nomertræets helte

Find flere andre ideer til aktiviteter med Nomerne på Jan Kjærs hjemmeside.

Inspiration

Bibliotekernes hjemmeside for musik, bibzoom.dk, har en artikel om vigtigheden af musik, når det gælder børn og sprogtilegnelse. Den kan læses her.

Dorte Nørgaards bog og CD, der omtales, kan selvfølgelig lånes på biblioteket.

De Små Synger

"Hvordan er det nu lige den lyder..."

Det er så hyggeligt at sidde sammen omkring en sangbog, og nu er der hjælp at hente fra YouTube-kanalen her, hvor du kan høre klavergangen til alle sangene fra klassikeren De Små Synger.

De små synger

Lån Sangbogen & CDen på biblioteket.

Babyrytmik

Lav babyrytmik hjemme på stuegulvet guidet af Cecilie Angelbrecht Heick. Lån DVDen på biblioteket.

Se klip fra DVD'en her:

Lån på biblioteket

Ligesom med bøger, kan du også låne musik og mange andre ting på biblioteket. Når du er oprettet som låner, kan du sidde i ro og mag hjemmefra og bestille det, du har lyst til.

Så får du en SMS eller en email, når du kan hente de bestilte ting på biblioteket nærmest dig.

Få mere inspiration med boglisten Kultur, æstetik og fællesskab.

52 sange Syng sammen Hjulene på bussen - og andre fagtesange Min egen sangbog

Find rytmen Fagtesange for de yngste Buller - rim og remser Tangokat - og andre børnesange

Pjerrot sa' til månen - og andre børnesange Småbørnenes favoritter

For fagpersoner:

Musik som udtryksform Barnets musikalske vej Musikleg Barnet og musikken

Se også artiklen Sang og kommunikation i vuggestuen/ Irene Salling ; Viden om literacy nr. 28, 2020 

Sur, sur, sur, lille bi omkring - og andre børnesange  Klappe, klappe kage Vi spiller musik

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Bevægelse

Nu
Vis hinanden noget, I kan gøre med kroppen; for eksempel stå på ét ben eller snurre rundt. Kopier hinandens bevægelser.

Senere
Bevæg jer sammen på en ny måde hver dag. Det kunne være at løbe, rulle eller hoppe.

Sæt ord på det, dit barn viser dig
Voksen: ”Du løber hurtigt nu. Kan du også løbe hen til mig?” ”Ih, hvor hopper du højt!”