Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sang og musik

Musikvideoer for børn

Sangskattekisten er et musikalsk sprogstimuleringsprojekt udviklet af Aarhus Musikskole i samarbejde med Børn & Unge, Aarhus Kommune.

På sitet kan du lytte til nogle af de gode gamle børnesange ved at klikke på videoikonerne. Du kan også læse om, hvorfor sang og musik er så vigtigt, når det kommer til at lære sprog.

www.sangskattekisten.dk

Sangglad

Projektet Sangglad har med støtte fra Nordea-fonden etableret 100 certificerede Sangglad-daginstitutioner over hele landet. En Sangglad daginstitution er en institution, hvor personalet kan noget særligt med sang og hvor sang er en integreret del af hverdagen. 

projektets hjemmeside finder du videoer med sange og ekstra-materialer fra “Min lille Sang(glad)Bog” - lige til at synge med på. Besøg også siden LEGE med klippe- og maleark der hører til sangene.

Sangglad Mini

Sangglad Mini er et samarbejde med 300 dagplejer og 60 vuggestuer om at blive Sangglade dagtilbud. Som en del af Sangglad Mini udvikler Sangens Hus konceptet Sangglad Familie i 20 kommuner og afholder den årlige Små Synger Sammen-dag.

Sangglad Mini er for vuggestuer og dagplejer, der ønsker at give sangen en helt central plads i børnenes dagligdag. Sangglad Mini er et udviklingsforløb for det samlede pasningstilbud og et uddannelsesforløb for de professionelle voksne, som børnene har deres dagligdag sammen med. Se mere på projektets hjemmeside.

Sangglad app

Sangglads app kan hentes gratis i App Store og på Google Play. Her kan I gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn.

App’en giver korte indtalte introduktioner til de grundlæggende funktioner, men har også små finurlige detaljer, som barnet selv må udforske. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper. Forældre eller bedsteforældre kan lege med og lære et par nye sange.

Kilde: Sangglad.dk

Fagtesange

Fagter kan understøtte sangene for både små og store. Der er masser af inspiration at hente for eksempel i den meget roste app Fagtesangbogen. App’en fås til både Android og IOS, og de første 2 sange er gratis. Herefter kan flere sange tilkøbes.

Find mere inspiration til at lege med krop og bevægelse her.

Leg med lyden med Nomerne

Tegner og forfatter Jan Kjær står bag de populære Nomerbøger. Her inviterer han børnene til at komponere deres egen musik med Nomernes orkester – leg med lige her.

Nomertræets helte

Find flere andre ideer til aktiviteter med Nomerne på Jan Kjærs hjemmeside.

Inspiration

Bibliotekernes hjemmeside for musik, www.bibzoom.dk, har en artikel om vigtigheden af musik, når det gælder børn og sprogtilegnelse. Den kan læses her.

Dorte Nørgaards bog og CD, der omtales, kan selvfølgelig lånes på biblioteket.

De Små Synger

"Hvordan er det nu lige den lyder..."

Det er så hyggeligt at sidde sammen omkring en sangbog, og nu er der hjælp at hente fra YouTube-kanalen her, hvor du kan høre klavergangen til alle sangene fra klassikeren De Små Synger.

Lyt med på: https://www.youtube.com/channel/UCBYND133RKetQlB-cA9A3sA.

De små synger

Lån på biblioteket: Sangbogen & CDen.

Babyrytmik

Lav babyrytmik hjemme på stuegulvet guidet af Cecilie Angelbrecht Heick med denne fine dvd:
Lån DVD her.

Se klip fra DVD'en her:

Lån på biblioteket

Du kan låne masser af lækre bøger, spil, film, musik og andre ting på biblioteket. Når du er oprettet som låner, kan du sidde i ro og mag hjemmefra og bestille det, du har lyst til.

Så får du en SMS eller en email, når du kan hente de bestilte ting på biblioteket nærmest dig.

Få mere inspiration med boglisten Kultur, æstetik og fællesskab.

52 sange Syng sammen Hjulene på bussen - og andre fagtesange Min egen sangbog

Find rytmen Barnets musikalske vej Musikleg Fagtesange for de yngste

Buller - rim og remser Tangokat - og andre børnesange Pjerrot sa' til månen - og andre børnesange Småbørnenes favoritter

Sur, sur, sur, lille bi omkring - og andre børnesange  Klappe, klappe kage Vi spiller musik

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Stor/lille

Nu
Gå skiftevis som en stor elefant og som en lille mus. Sæt lyd på. Hvad siger en elefant? Hvad siger en mus?

Senere
Find fem ting, der er af forskellig størrelse. Snak om, hvilken ting der er størst, og hvilken der er mindst.

Ret ikke dit barns fejl direkte, men gentag sætningen korrekt
Barn: ”Musen er lillere end en elefant.” Voksen: ”Ja, musen er mindre end en elefant.”