Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside » Sammen om skolestart »

Om forfatteren

Bag bogen står forfatter Maj-Britt Westi i samarbejde med illustrator Gunhild Rød, Dansklærerforeningens Forlag og Holbæk Bibliotekerne.

Westi er aktiv formidler af viden om børns skriftsproglige udvikling med fokus på at give barnets voksne fidus til tidlig tegne-skriveleg og læselyst.

Westi er uddannet lærer, skolebibliotekar og læsevejleder (PD). Siden 1980’erne har hun engageret sig i projekter om forældres rolle i barnets udvikling af talesprog og skriftsprog. I 1987 skaber hun ordet Læsefidusen til et ministerielt støttet udviklingsarbejde om børns læselyst i Holbæk. Hun bruger ordet Læsefidusen til at indfange pointen i internationale forskningsresultater, der fremhæver, at børns læselyst og fordybelse kan styrkes via et anerkendende og struktureret samarbejde mellem skole og hjem.

Læsefidus-kortet bliver navnet på et bogmærke og kontaktkort, der viser sig at få stor betydning for det enkelte barn, fordi barnets voksne skriver værdifulde hverdagskommentarer om barnets læselyst og fordybelse i selvvalgte bøger fra biblioteket. Samtidig viser barnets voksne, at de værdsætter fælles boglæsning.

I 1999 arbejder Westi som forlagsredaktør i Dansklærerforeningens Hus, hvor hun genbruger navnet Læsefidusen til en plysabe, der siden har været børns tryghedsskabende læseven, og en figur i indskolingsmaterialer fra Dansklærerforeningen. Læsefidus-figuren udvikles af flere forfattere, tegnere og forlagsredaktører, og Læsefidusen bliver storebror til Lillefidusen.

I 2016-2020 er Westi medforfatter til et nyt dansksystem til indskolingen, hvor begge aber er figurer i børnehaveklassens bøger.

I Læsefidusens ABC fra 2021 bruger Westi Læsefidusen og Lillefidusen til at invitere til aktiviteter og samtaler, der kan skabe sammenhæng, tryghed og nysgerrighed på overgangsrejsen fra børnehavebarn til skolebarn.

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Skrive

Nu
Opdag alle de steder, hvor der er ord og skrift; på vejskilte, på opslagstavlen og på tøj. Hvad står der?

Senere
Leg, at I er postbude, der skal aflevere breve. Skriv selv brevene. Lad dit barn ”legeskrive” navn og adresse.

Oplevelser med skrift før skolestart gør det lettere at lære at skrive
Involver dit barn i det, du skriver. Peg på ordene, og sig, hvad der står. Voksen: ”Se, her står der Jakob, og her står der Aarhus.”