Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sprogfitness for de 5-7 årige

Vi elsker sprog - at tale, læse, skrive, lytte og selvfølgelig at lege med det. Den glæde vil vi gerne dele med så mange som muligt og derfor har samlet dem her på siden. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort, dem kan du finde her på siden sammen med en beskrivelse af legene.

Hver år inviteres skolegrupperne i daginstitutionerne samt 0. klasserne til en årlig Sprogfitness-event med folkebiblioteket som bindeled mellem skoler og daginstitutioner. Målet er via samarbejde med relevante fagligheder at igangsætte taktile og kinæstetiske læreprocesser for at skabe interesse og glæde ved sprog og læsning.

Sprogfitness eventen den 7. maj 2021 

Ja – det gik jo desværre ikke helt som vi havde håbet på, i forhold til at alt var åbent igen i starten af maj. Vi kan ikke vide os sikre endnu, men chancen er meget lille.

Derfor har vi i Aalborg valgt at der ikke bliver en Sprogfitnessdag som vi plejer, men vi markerer selvfølgelig dagen alligevel. Vi håber også at I har mulighed for at markere Sprogfitness hos jer.​

I kan fx kontakte børnehaver og skolerne og fortæl om deres muligheder for at lege Sprogfitness alligevel.

Som noget nyt er Sprogfitness legene til indskolingen flyttet på Læsesporet.dk, find dem her: https://www.laesesporet.dk/indskoling/sprogfitness

Legene til børnehaver + 0. klasse ligger på sprogsporet.dk, som de plejer. Find dem her: https://www.sprogsporet.dk/sprogfitness/aktiviteter-5-7

Lege til indskolingen (1.-3. klasse) findes på Læsesporet her:
https://www.laesesporet.dk/indskoling/sprogfitness

Det kan også være at man kan få lov til at lave Sprogfitness for enkelte hold. Det kan være ved at komme ud eller at invitere et hold, hen på biblioteket.

Lav noget larm på jeres digitale kanaler. Det kan henvende sig til familier, som kan lege Sprogfitness derhjemme.

I Aalborg har vi valgt at fokusere på at markedsføre Sprogfitness til kommunens børnehaver og skoler. Det gør vi ved at lave sprogfitnessposer som afleveres i børnehaver og skoler. I posen er der lege, lidt rekvisitter og reklame for sprogfitness og andre af bibliotekets koncepter til samme målgrupper. Det er en forholdsvis dyr løsning, men vi håber at det tiltrækker nogen der ikke har deltaget i Sprogfitness tidligere.

Vi har lokket UCN pædagog- og læreruddannelsen til at lave små instruktionsvideoer. Vi deler selvfølgelig links til videoerne når vi har dem klar og forventer at dette bliver i slutningen af april. Der bliver lavet videoer til følgende lege:

Børnehaver + 0. klasser: Mimikmakker, Hvem er du?, Slangemor, Den døve mand og Sportskaos.

Indskolingen 1.-3. klasse: Hvem, hvad hvor, Alle mod alle, Orddomino, Historiepuslespillet og Skibet er ladet med.

Skriv endelig til os hvis I har spørgsmål eller noget andet. Vi håber at vi næste år kan give den fuld gas. Vi forventer at Sprogfitness næste år bliver den 6. maj 2022, så sæt kryds i kalenderen.

Venlig hilsen

Dorthe Svendsen (dorthe.svendsen@aalborg.dk – tlf. 2520 4325)
Ditte Trudslev (ditte.trudslev@aalborg.dk – tlf. 2520 4337)

Vi er mange der lege sprogfitness på selve eventdagen, men sprogfitness kan leges hele året, både på biblioteker, skoler og i børnehaver.

Sprogfitness startede som et projekt i 2013, der fik støtte af Slots- og Kulturstyrelsen. Sprogfitness er et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN pædagog- og læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye leg.

 

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Blomst

Nu
Snak om de blomster, I kan se. Hvor står de? Hvilke farver har de? Kender I navnene på dem?

Senere
Tegn jeres egen fantasiblomst. Find eventuelt billeder af rigtige blomster, og brug dem som inspiration.

Giv dig god tid til at tale med dit barn og vær nysgerrig
Barn: ”Jeg har plukket blomster til dig.” Voksen: ”Tak! Dem er jeg glad for. Hvilken blomst kan du bedst lide?”