Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sprogfitness for de 5-7 årige

Vi elsker sprog - at tale, læse, skrive, lytte og selvfølgelig at lege med det. Den glæde vil vi gerne dele med så mange som muligt og derfor har samlet dem her på siden. Nogle af legene kræver rekvisitter - fx billed- eller bogstavkort, dem kan du finde her på siden sammen med en beskrivelse af legene.

Hver år inviteres skolegrupperne i daginstitutionerne samt 0. klasserne til en årlig Sprogfitness-event med folkebiblioteket som bindeled mellem skoler og daginstitutioner. Målet er via samarbejde med relevante fagligheder at igangsætte taktile og kinæstetiske læreprocesser for at skabe interesse og glæde ved sprog og læsning.

Sprogfitness eventen afholdes i 2021 den 7. maj

Der er også udviklet sprogfitnesslege for indskolingen, så de kan lege med samme dag som børnehaverne og 0. klasserne. Læreruddannelsen på UCN i Aalborg har været med til at udvikle lege til målgruppen - disse er selvfølgelig også til fri afbenyttelse, som alle de andre lege.

På baggrund af Covid-19 afholdes sprogfitness i 2021  muligvis anderledes ind det plejer, da vi endnu ikke kender restriktionerne til den tid.

Derfor har vi sat Sprogfitness 7. maj 2021 op i tre scenarier:

  1. Alt er som det plejer: Jubii! Så gør vi enten som vi plejer, eller måske endnu vildere. Hold evt. familiedag om lørdagen, hvor det er familier der leger.

  2. Færre mennesker samlet: Hold det for færre grupper af børn, lav evt. forskellige mødetidspunkter for grupperne, så de bliver bedre fordelt. Besøg institutionerne. Hold Sprogfitness over flere dage. Hold evt. familiedag om lørdagen, hvor familier er velkomne.

  3. Vi må ikke samle børn fra forskellige børnehaver/skoler: Lav evt. Sprogfitnessposer som institutionerne kan få ud, er der ressourcer til det og tilladelse til det, kan man besøge institutioner med poserne, lege med dem og give dem poserne så de selv kan lege videre.

Indholdet i sprogfitnessposerne kan være: legene i udprintet og lamineret udgave, paryk til den voksne, badges/diplomer, redskaber fx risposer, kegler eller andet. Gå evt. sammen i CB-sammenhæng om poserne.

Ovenstående er blot bud på hvordan I kan holde Sprogfitness, det kan sagtens være at I sidder med endnu bedre ideer end os og derfor vil vi rigtig gerne høre om jeres planer for hvordan I tænker at afholde Sprogfitness.

Vi er mange der lege sprogfitness på selve eventdagen, men sprogfitness kan leges hele året, både på biblioteker, skoler og i børnehaver.

Sprogfitness startede som et projektet i 2013, der fik støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Sprogfitness er et samarbejde mellem Aalborg bibliotekerne og UCN pædagog- og læreruddannelsen, der hvert år udvikler nye leg. 

Er der spørgsmål eller andet, så kontakt Dorthe Svendsen/Aalborg Bibliotekerne dorthe.svendsen@aalborg.dk eller tlf. 99314 325.

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Instrument

Nu
Find en ting, I kan bruge som instrument. Stolen kan være tromme og madkassen et keyboard. Hvad kan halstørklædet være?

Senere
Leg, at I spiller på forskellige instrumenter, når I synger sange eller hører musik. Det kan være guitar, violin eller harmonika.

Syng sange sammen med dit barn
Syng langsomt og tydeligt. Snak om de ord, der rimer. Det øger barnets opmærksomhed på lydene i sproget.