Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sprogstart

På siden her præsenterer vi konceptet Sprogstart og tankerne bag. Du kan også vælge at gå direkte til introduktion og aktiviteter for netop din målgruppe:

Hvorfor Sprogstart?

Bibliotekernes Sprogspor vil med Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år give børn i dagpleje,vuggestue og børnehave gode muligheder for at styrke deres sprogforståelse og sprogbrug gennem fælles litteraturoplevelser. En fælles litteraturoplevelse kan skabe gode rammer for fordybelse og etablering af fælles opmærksomhed. En fælles læseoplevelse, som giver mulighed for en meningsskabende samtale – både mellem barn og voksen og børnene imellem. Den fælles litteraturoplevelse kan åbne for børns glæde ved sprog og læsning. At styrke børns glæde ved sprog og læsning er ganske afgørende, da sprog og læsning er indgangen til kultur, sociale fællesskaber og viden. Det gør læsning til den mest afgørende færdighed i forhold til videre læring hos både børn, unge og voksne.

Hvad er Sprogstart?

Sprogstartsposerne tager udgangspunkt i billedbøger med forskellige temaer, og gennem leg med sproget får børn og deres voksne i dagtilbuddet rig mulighed for bl.a. at tale om farver, følelser og tal. Sprogstartsposerne har nemlig hvert sit tema og sproglige fokus. 
Sprogstart består af to seksugers forløb: Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år. Sprogstart 1-3 år er målrettet børn i dagpleje og vuggestue, og Sprogstart 3-6 år henvender sig til børnehavebørn. Hvert forløb består af 6 Sprogstartsposer, som er udviklet i tæt samarbejde mellem bibliotekarer og sprogpædagoger. I hver Sprogstartspose er der en billedbog og konkrete materialer som fx legetøj, fotos mm. I Sprogstartsposerne er der et bredt udvalg af sproglege, som opfordrer til snak, leg og bevægelse i nær sammenhæng med billedbogen. Der er også en trin-for-trinmanual, der grundigt beskriver hvordan og hvornår fx billedbogssnak og sproglege kan inddrages. Kort sagt giver Sprogstart vores børn mulighed for at høre, gøre, røre og se ord i mange forskellige sammenhænge.

Her på sprogsporet.dk kan du både som forælder og som fagperson i dagtilbud 0-6 år og på biblioteket finde inspiration og ideer til at læse og lege med udgangspunkt i de billedbøger, som er med i Sprogstartsposerne.  

Hvem tilbyder Sprogstart?

Der er en tæt kobling mellem bibliotek og dagtilbud, hvilket blandt andet betyder, at biblioteket besøger dagtilbuddet og omvendt. Sprogstartsforløbet afvikles i dagtilbuddet af dagplejere og pædagoger. Er du pædagog i vuggestue eller børnehave? Eller er du dagplejer? Så spørg på dit lokale bibliotek, om de har Sprogstartssæt til udlån. I 2022 er der 65 af landets kommuner, der tilbyder Sprogstart. 

Kan man ikke låne Sprogstartssæt i netop din kommune, kan du stadig bruge materialerne her på siden og selv låne bøgerne enkeltvis på biblioteket.

Samarbejdspartnere

Sprogstart nyder godt af masser af velvilje og hjælp fra en række forlag, som vi skylder en stor tak, fordi de har sagt ja til, at vi må bruge hele eller dele af illustrationer fra de valgte billedbøger i forbindelse med udviklingen af Sprogstart i 2019, 2020, 2021 og 2022. Tak til:

Derudover vil vi sige tak til Det Danske Filminstitut for støtte i form af vejledning og materiale. Og endelig tak til Lotte Salling for at ville dele de remser og sange, som indgår i Sprogstart. 

Om forskningsprojektet Sprogstart

Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år er en videreudvikling af de materialer, der er udarbejdet i forbindelse med forskningsprojektet Projekt Sprogstart. Projekt Sprogstart var et toårigt forskningsprojekt, der satte fokus på bibliotekets indsats ift. børnehavebørns sproglige udvikling. Bag projektet stod Aalborg Bibliotekerne i tæt samarbejde med Brønderslev Bibliotek og Daginstitutionen Bornholmsgade samt testbiblioteker og daginstitutioner i Nordjylland. Flere end 1000 børn deltog i projektet, og alle deltagende børn blev sprogscreenet i alt 7 gange.

Forsker Dorthe Bleses fra Trygfondens Børneforskningscenter fulgte projektet og offentliggjorde forskningsresultaterne i forsommeren 2019. Forskningsprojektet har modtaget støtte af Slots- og kulturstyrelsen. Få et hurtigt overblik over projektet og de gode resultater i folderen via dette link her.

Vil du vide mere om Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år? Send en mail til Gritt Bang Elmeskov og Camilla Kvist Jepsen, Aalborg Bibliotekerne: sprogstart@aalborg.dk

 

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Eventyr

Nu
”Der var engang..” Fortæl for eksempel om en heks, en prinsesse eller en anden eventyrfigur.

Senere
Kan I klæde jer ud som nogle af figurerne fra eventyrene og sige deres replikker?

Gentagelse udvikler sproget
Læs eller fortæl gerne det samme eventyr igen og igen. Jo flere gange dit barn har hørt historien, desto mere kan I snakke sammen om handlingen.