Ved at bruge sprogsporet.dk accepterer du vores behandling af personoplysninger og cookies. OK
Gå til hovedindhold Bibliotekernes Sprogspor

Forside »

Sprogstart for biblioteker og dagtilbud

Her på siden finder du information om Sprogstart, du finder korte filmklip, der præsenterer konceptet Sprogstart, og så finder du alle de materialer, der er lavet til de forskellige billedbøger. 

Oversigt

 

Sprogstart for biblioteker

Læs mere om Sprogstart og forskningsprojektet bag

I 2021 leveres de bestilte Sprogstartssæt til bibliotekerne fra d. 1. juni 2021. Har du spørgsmål? Så tag kontakt til dit centralbibliotek.

Herunder finder du de materialer, du skal bruge for at komme godt i gang med Sprogstart og nederst på siden finder du vejledninger til de bøger, du finder i sprogstartsposerne.

Dokumentoversigt (PDF til print)

 

Sprogstart 1-3 år og 3-6 år - en introduktion for biblioteker (PDF til print) Alt du skal vide for at komme godt i gang med Sprogstart på dit bibliotek. 

 

Sprogstart 1-3 år - introduktion for vuggestuepædagoger og dagplejere (PDF til print) Lad evt. en introduktion følge med hvert Sprogstartssæt, så pædagogerne har den lige ved hånden, når de modtager Sprogstartssættet. 

 

Sprogstart 3-6 år - introduktion til pædagoger i børnehaven (PDF til print) Lad evt. en introduktion følge med hvert Sprogstartssæt, så pædagogerne har den lige ved hånden, når de modtager Sprogstartssættet. 

 

Plakat (PDF til print) til biblioteksrummet og/eller til dagtilbuddene i din kommune. 

 

Sprogstart og den pædagogiske læreplan (PDF til print) Her kan du som biblioteksansat få indblik i, hvordan Sprogstart kan spille sammen med dagtilbuddenes fortsatte arbejde med den styrkede pædagogiske læreplan og de læreplanstemaer, der knytter sig dertil. Teksten er udarbejdet i samarbejde mellem sprogpædagoger og Aalborg Bibliotekerne.

 

Sprog-legedage (PDF til print) Her finder du som biblioteksansat idéer til, hvordan du kan samle flere dagplejere til en sprog-legedag på biblioteket, hvor børn og voksne introduceres for Sprogstartskonceptet.

 

Evalueringsskema til dagtilbud 2020 (Word-dokument) Du kan som biblioteksansat vælge at få dagplejere og pædagoger til at evaluere Sprogstart ved hjælp af dette korte evalueringsskema. Skemaet kan give biblioteket et indblik i, hvordan Sprogstart fungerer i praksis. Har dagtilbuddene eventuelle udviklingsønsker og ændringsforslag, så send dem gerne videre til sprogstart@aalborg.dk. 

 

Herunder finder du som biblioteksansat breve med information om Sprogstart til dagtilbud, børn og forældre. Brevene er lavet sådan, at du selv kan rette dem til og evt. indsætte et foto af dig og dit bibliotek, før du giver dem videre til dagtilbuddet.

 

Brev til dagtilbud (Word-dokument)

 

Brev til forældre og børn 1-3 år (Word-dokument) 

 

Brev til forældre og børn 3-6 år (Word-dokument)

 

Sprogstart 1-3 år til dagplejere og pædagoger i vuggestuen

Her finder du som dagplejer eller pædagog i vuggestuen det, du skal bruge for at komme godt i gang med Sprogstart.

Sprogstart 1-3 år - introduktion for vuggestuepædagoger og dagplejere  (PDF til print)

 

Sprogstartsangen (PDF til print) Syng 1. vers som indledning til dagens Sprogstart og 2. vers som afslutning.

 

Forældreopslag til dagtilbud 1-3 år (PDF til print) Print og hæng op i vuggestuen eller dagplejen, så forældre kan følge med i, hvilke billedbøger I læser i og leger med. Skriv direkte på opslaget eller skriv billedbøgernes titel på post-its.

 

Læringsstigen 1-3 år (PDF til print) Her får du som vuggestuepædagog eller dagplejer et konkret værktøj til at stille spørgsmål, så du rammer det enkelte barns sproglige niveau. Læringsstigen går også igen i alle Trin-for-trinmanualer, hvor der er konkrete eksempler på, hvordan du kan bruge læringsstigen til de forskellige billedbøger, der er med i Sprogstart.

 

Billedbøger og temaer - Sprogstart 2020 (PDF til print) En fotooversigt over billedbøgernes titler og temaer i Sprogstart 1-3 år fra 2020. 

 

Fotos af Sprogstartsposernes indhold - Sprogstart 2020 (PDF til print) En fotooversigt over indholdet i de 6 Sprogstartsposer til de 1-3-årige fra 2020. Kan evt. printes og lamineres og sættes uden på A3-mappen med elastikbånd. 

 

Billedbøger og temaer - Sprogstart 2019 (PDF til print) En fotooversigt over billedbøgernes titler og temaer i Sprogstart 1-3 år fra 2019. 

 

Fotos af Sprogstartsposernes indhold - Sprogstart 2019 (PDF til print) En fotooversigt over indholdet i de 6 Sprogstartsposer til de 1-3-årige fra 2019. Kan evt. printes og lamineres og sættes uden på A3-mappen med elastikbånd. 

 

Digitale og analoge læringsmaterialer (PDF til print) En fotooversigt over digitale og analoge læringsmaterialer. Læringsmaterialerne er de samme i Sprogstart 2019 og Sprogststart 2020.  

 

Story Sequencer (PDF til print). Indsæt 6 billedkort i Story Sequenceren og indtal og afspil lyd, ord eller sætninger, der matcher billedkortene. I vejledningen her kan du læse, hvordan Story Sequenceren virker.

 

Rainbow Talking Boxes (PDF til print). Indtal og afspil lyd, ord eller sætninger i de talende æsker. I vejledningen her kan du læse, hvordan de talende æsker virker. 

 

Sprogstart 3-6 år til pædagoger i børnehaven

Her finder du som pædagog i børnehaven alt, hvad du skal bruge for at komme godt i gang med Sprogstart.

Sprogstart 3-6 år - introduktion til pædagoger i børnehaven  (PDF til print)

 

Sprogstartsangen (PDF til print) Syng 1. vers som indledning til dagens Sprogstart og 2. vers som afslutning.

 

Forældreopslag til dagtilbud 3-6 år (PDF til print) Print og hæng op i børnehaven, så forældre kan følge med i, hvilke billedbøger I læser i og leger med. Skriv direkte på opslaget eller skriv billedbøgernes titel på post-its.

 

Læringsstigen 3-6 år (PDF til print) Her får du som pædagog et konkret værktøj til at stille spørgsmål, så du rammer det enkelte barns sproglige niveau. Læringsstigen går også igen i alle Trin-for-trinmanualer, hvor der er konkrete eksempler på, hvordan du kan bruge læringsstigen til de forskellige billedbøger, der er med i Sprogstart.

 

Billedbøger og temaer - Sprogstart 2020 (PDF til print) En fotooversigt over billedbøgernes titler og temaer i Sprogstart 3-6 år fra 2020. 

 

Fotos af Sprogstartsposernes indhold - Sprogstart 2020 (PDF til print) En fotooversigt over indholdet i de 6 Sprogstartsposer til de 3-6-årige fra 2020. Kan evt. printes og lamineres og sættes uden på A3-mappen med elastikbånd. 

 

Billedbøger og temaer - Sprogstart 2019 (PDF til print) En fotooversigt over billedbøgernes titler og temaer i Sprogstart 3-6 år fra 2019. 

 

Fotos af Sprogstartsposernes indhold - Sprogstart 2019 (PDF til print) En fotooversigt over indholdet i de 6 Sprogstartsposer til de 3-6-årige fra 2019. Kan evt. printes og lamineres og sættes uden på A3-mappen med elastikbånd. 

 

Digitale og analoge læringsmaterialer (PDF til print) En fotooversigt over digitale og analoge læringsmaterialer. Læringsmaterialerne er de samme i Sprogstart 2019 og Sprogststart 2020.  

 

Story Sequencer (PDF til print) Indsæt 6 billedkort i Story Sequenceren og indtal og afspil lyd, ord eller sætninger, der matcher billedkortene. I vejledningen her kan du læse, hvordan Story Sequenceren virker.

 

Optageklemmer (PDF til print)

 

Film om Sprogstart

Herunder finder du en række film, der introducerer dig til konceptet Sprogstart.

Sprogstart 1-3 år

Sprogstart 3-6 år

Sprogstart - Tankerne bag

Sprogstart – Forskningsresultater

Sprogstart - Samarbejde mellem bibliotek og dagtilbud

 

Om forskningsprojektet Sprogstart

Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år er en videreudvikling af de materialer, der er udarbejdet i forbindelse med forskningsprojektet Projekt Sprogstart. Projekt Sprogstart var et toårigt forskningsprojekt, der satte fokus på bibliotekets indsats ift. børnehavebørns sproglige udvikling. Bag projektet stod Aalborg Bibliotekerne i tæt samarbejde med Brønderslev Bibliotek og Daginstitutionen Bornholmsgade samt testbiblioteker og daginstitutioner i Nordjylland. Flere end 1000 børn deltog i projektet, og alle deltagende børn blev sprogscreenet i alt 7 gange. Forsker Dorthe Bleses fra Trygfondens Børneforskningscenter fulgte projektet og offentliggjorde forskningsresultaterne i forsommeren 2019. Forskningsprojektet har modtaget støtte af Slots- og kulturstyrelsen. Få et hurtigt overblik over projektet og de gode resultater i folderen via dette link her.

Vil du vide mere om Sprogstart 1-3 år og Sprogstart 3-6 år? Send en mail til Gritt Bang Elmeskov og Camilla Kvist Jepsen, Aalborg Bibliotekerne: sprogstart@aalborg.dk

Sprogstartsmaterialer til den enkelte billedbog

Klik på en billedbog herunder og få Trin-for-trin, Fokusord og Sproglege. Alle bøgerne kan lånes på dit lokale bibliotek.

Besøg læsesporet.dk

Ugens ord er Cirkus

Nu
Leg, at I er forskellige cirkusartister; klovne, ballerinaer og heste. Kan I bevæge jer som dem?

Senere
Find på cirkusnumre. Del billetter ud til publikum og stil stole op. Når cirkusforestillingen starter, præsenterer I publikum for numrene.

Nye oplevelser giver nye ord
Besøg steder, I ikke plejer at komme; for eksempel et cirkus. Snak om de ting, I ser, så dit barn får mulighed for at udvide sit ordforråd.